Pigmentacija, kožni madeži in posledice aken

Pigmentacija, kožni madeži in posledice aken (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 3. 2013

Tudi vi trpite za ostanki raznih dejavnikov, ki vplivajo navidez vaše kože?

Pigmentacija, kožni madeži ali ostanki aken niso prijetni na pogled in pogosto močno vplivajo na samopodobo posameznika. Prav zato je ključno odpraviti te pomanjkljivosti kože, kolikor je le mogoče, vendar ne za vsako ceno.

Sam svoj mojster

In ta cena, ki jo posamezniki pogosto plačujejo za svojo nevednost ali nepremišljeno ravnanje po načelu »naredi sam«, so pogosto še večje težave ob neprimerni ali pomanjkljivi negi take kože.

Morda so pri tem malo svojeglavi tudi pomisleki nekaterih, ki temeljijo na stereotipih, da »kremce« pa res niso za moške, da mlada dekleta potrebujejo le malo ličil, nega pa ni potrebna, saj se mlado telo hitro obnavlja samo itd.

Namesto tega raje povprašajte za nasvet strokovnjaka, na primer osebnega zdravnika, specialista za kožne bolezni, povprašajte v lekarni ali strokovnjaka v kozmetičnem salonu, kjer bodo vaši koži namenili primerno nego in vam tudi svetovali, kako v prihodnje ravnate sami doma.

Če pa vam to ne ustreza ali vam je finančno nedostopno, poiščite strokovni nasvet pri zdravniku ali farmacevtu in ustrezno nego ter za kožo poskrbite sami.

Ustrezna nega

Med drugim lahko izbirate med raznovrstnimi kremami, ki pomagajo ublažiti videz ali pojavnost nepravilnosti na koži. Pazite le, da izbirate nego, primerno svojemu tipu kože.

Pomembno je upoštevati, da niso vse kreme oziroma nege primerne za vse tipe kože, poleg tega je treba upoštevati še starost posameznika, vsakodnevno izpostavljenost kože soncu, vetru, mrazu, vročini, raznim drugim dejavnikom (na primer delo v prostorih, kjer so v zraku razni delci, kot je značilno za nekatere proizvodnje ipd.).

Kožo pred nanosom izbrane nege tudi primerno pripravite. To lahko vključuje čiščenje kože, na primer s hladno, mlačno ali toplo vodo, po potrebi oziroma skladno z navodili za izbrano nego tudi s tonikom ali drugim čistilnim losjonom.

Kako dolgo moramo negovati kožo?

Kožo primerno negujte tako dolgo, kot je to primerno oziroma priporočeno.

Žal nakup še tako drage nege in umivanje, nanos ter čakanje na rezultate ne bodo uspešni, če boste vse to storili le enkrat v življenju, nato pa vse skupaj opustili.

Seveda to velja, če je za vaše stanje priporočljivo, da se nega izvaja dlje časa. Kožo je treba primerno pripraviti, negovati in skrbeti zanjo tako dolgo, dokler se težave ne odpravijo oziroma dokler je to primerno glede na druge okoliščine, predvsem glede na priporočilo strokovnjaka.

Tekst: Nataša Purkat, foto: Shutterstock