Pozitivni učinki kopeli in zakaj bi si jo morali privoščiti tudi moški

Pozitivni učinki kopeli in zakaj bi si jo morali privoščiti tudi moški (foto: profimedia) profimedia
10. 11. 2019

Kdaj ste nazadnje po kopalnici lovili milne mehurčke?

Kopeli, takšne in drugačne, še zdaleč niso samo za ženske, saj ne moremo trditi, da se le one spopadajo s stresom, morajo skrbeti za zdravje in si odpočiti po napornem dnevu. Mnogi pozitivni učinki, ki jih prinaša namakanje v topli vodi in dišavah, delujejo na celotno telo in pripomorejo k boljšemu počutju, zato bi si kopel morali privoščiti vsi - tako moški kot ženske. 

Ko ležete v toplo penasto kopel, je za sprostitev potrebnih le nekaj minut. Napete mišice se končno omehčajo in opazili boste, da je krč z včerajšnjega treninga izginil. Misli bodo hitro odtavale kilometre daleč k stvarem in osebam, ki vas osrečujejo. Končno se boste umirili in napolnili z novo energijo, in to kar sredi tedna v domači kopalnici. Razveselili se boste tudi mehke in dišeče kože, še posebej če uporabljate soli in druge dodatke za kopel. 

Če zaprete oči, naslonite glavo in pustite, da telo prosto lebdi v vodi, lahko čas izkoristite za meditacijo. Meditacija je za vse, čeprav sami mislite, da niste primerni. Prvič bo morda takšna: To se zgodi, ko se oseba odloči prvič v življenju meditirati. A ob rednem izvajanju boste občutili pozitivne učinke, kot so boljše mentalno zdravje, manj vnetij v telesu, boljše zdravje (in manj prehladov) ter pomlajen videz. Zagotovo vam bo postalo všeč in veste kaj? Meditacija ni nič zakompliciranega. Lahko si jo prilagodite čisto po svoje, s ponavljanjem manter in globokim dihanjem, ali si omislite aplikacijo, ki vas vodi čez celoten proces. Potrebujete le še mirno glasbo in lahko začnete!

Ko boste ležali v kadi, se boste prisiljeni soočiti z vsemi nepopolnostmi telesa in se sprejeti takšne, kot ste. Saj veste, najprej se morate imeti radi vi sami, da bi vas lahko imeli radi tudi drugi. Pomislite, kaj vaše telo vse zmore in se za to zahvalite. Nato poglejte v prihodnost - kaj bi še lahko zmogli? To je motivacija, ki vas žene naprej, da postajate vedno boljši in si zastavljate višje cilje. 

Ob kopeli lahko za dodaten učinek sproščanja uporabite eterična olja. Preverimo, katero bo zadostilo vašim potrebam: 
  • Olje sivke

V nekaj minutah prežene slabo voljo in utrujenost, zato se pogosto uporablja v dišečih svetilkah in sprostitvenih kopelih. Nekaj kapljic na vzglavniku pa je čudovito 'zdravilo' proti nespečnosti.

Opozorilo: Čeprav olje sivke spada med varna eterična olja, nekatera olja vsebujejo druge sestavine, ki povečajo možnost alergijske reakcije, predvsem na svetlobi in soncu. Vedno uporabljajte naravno olje in ga pred uporabo testirajte na delčku kože.

  • Poprova meta

Če ga nanesete na sence in vrat, blaži glavobol in pomirja. V poletnih mesecih bo močan vonj mete popoln predvsem za tiste, ki iščete sprostitev in ohladitev po vročem ali soparnem dnevu. Zaslužen za občutek hlajenja je mentol. Tudi kopel za noge z aromatičnim dodatkom mete za osvežitev se prileže. Noge in stopala nog ponovno poživi in pospeši krvni obtok.

  • Limonska trava

Svež limonski vonj eteričnega olja limonske trave vrača energijo in poskrbi za boljšo koncentracijo. Prijetno vas bo poživil, pri razmišljujočem delu pa ga za boljšo koncentracijo uporabite kar v izparilniku ali dišeči svečki. Pomaga tudi kot masažno olje pri poškodbah in zvinih.

Preverite tudi: