Tega dermatologinja ne bi nikoli in nikdar naredila pod tušem

Tega dermatologinja ne bi nikoli in nikdar naredila pod tušem (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2022

Ko svetuje dermatolog – pa naj gre za izdelke za nego kože, kako ravnati z mozolji ali katero kremo za zaščito pred soncem uporabiti – je verjetno prav, da prisluhnemo.

Dr. Shereene Idriss na svojem Instagramu in YouTube kanalu deli odlične nasvete za nego kože, v pogovorih v živo gosti številne druge strokovnjake in osebe, ki delajo v lepotni industriji ter tudi zelo odprto pove, če ji kaj ni všeč.

Tako je nedavno delila tudi nasvet, česa ne bi nikoli naredila pod tušem.

Razkrila je mesto, na katerem ne bi smeli nikoli (nikoli, nikoli!) uporabljati gobe za tuširanje iz lufe. Ali katerekoli druge gobe za tuširanje pravzaprav.

»Gobe za tuširanje ne bi nikoli in nikdar uporabila na svojem obrazu!« je povedala dr. Idriss.
Zakaj?

»Zato, ker je pregroba, kot fizični piling, in ne bi želela kože dražiti, potencialno povzročiti brazgotine, še posebej, če sem nagnjena k izbruhom mozoljev,« je dodatno obrazložila za spletno stran wellandgood.com.

Poleg tega, da je goba a tuširanje pregroba za kožo na obrazu, se lahko v njej nabere tudi veliko bakterij, zato ni ravno najboljši pripomoček za čiščenje kože na obrazu.

»Ljudje jih uporabljajo po tem, ko se umijejo spodaj. In kdo ve, kaj vse prenašate na obraz … Samo povem,« še dodaja dr. Idriss.

Profimedia

Pravzaprav gobe za tuširanje večina dermatologov ne priporoča – in zagotovo ne za čiščenje obraza.

»Izogibajte se drgnjenju z gobo iz lufe ali s krpami za tuširanje, saj lahko dražijo in poškodujejo kožo,« svetuje tudi dermatolog Benjamin Garden. »S prsti nežno nanesite čistilo ter ga tudi nežno sperite.«

Če se vrnemo h klicam

Gobe za tuširanje, običajne ali tiste iz lufe, so v stiku z veliko nečistimi predeli telesa. To, da potem stojijo v kopalnici in naokoli, pa ustvarja idealno okolje za razmnoževanje bakterij znotraj gobice, razloži dermatolog. Ti organizmi imajo radi toplo in vlažno okolje, kakršno je v kopalnici.

Zaradi tega lahko pride tudi do resnih okužb, zlasti pri osebah s šibkim imunskim sistemom, opozarja dr. Peter O’Neil. Kar so pokazale že raziskave iz leta 1994.

Kdaj je uporaba gobe za tuširanje smiselna

V nekaterih primerih je uporaba gobe ali krpe za tuširanje smiselna – denimo v primeru težav s kožo, kot je psoriaza, pri kateri nastajajo plaki.

A tudi v tem primeru je potrebno biti previden:

  • izogibajte se pretiranemu drgnjenju,
  • uporabo omejite na enkrat ali dvakrat na teden in
  • gobico vedno dobro sperite ter jo popolnoma posušite na zraku. Tudi namakanje v kisu ali razredčenem belilu lahko zmanjša število mikroorganizmov.
Preverite še:
Eli Withrow | TikTok