Telo po meri

botoks (foto: Corbis / Ipak images) Corbis / Ipak images
13. 1. 2008

Bi radi na sebi popravili to ali ono? Predstavljamo vam deset najbolj pogostih lepotnih posegov za moške.

Ste privarčevali nekaj denarja in vas je zamikalo, da bi si za spremembo namesto novega avtomobila raje kupili novo telo? Niste edini. Mnogo slovenskih moških je že podleglo zapeljivi ponudbi klinik za lepotno kirurgijo. Zakaj si ne bi moški, ki trdo vadi za lepo telo in skrbno pazi na vsak grižljaj, pomagal do lepšega videza tudi s to vedno bolj razvito vejo medicine? Sploh ker so ti popravki pogosto neboleči ali pa vsaj ne zahtevajo tako dolgotrajnega okrevanja, kot bi si mislili. Poglejmo, kaj vse se da narediti . .

Gube na čelu

Kaj pomaga: botoks

Tudi če ste srečni, mirni in spočiti, ste lahko zaradi gub na čelu videti jezni, napeti in utrujeni. Injekcije botoksa, ki jih za glajenje gub in gubic pogosto uporabljajo ženske, lahko tudi moškim pomagajo k bolj sprošče­nemu in prikupnemu videzu.

Kako deluje: Zdravnik v območje gube vbrizga raztopino toksina botulina. V približno štirih dneh strup začasno blokira živčne signale, ki povzročajo krčenje mišic in nastajanje gub. Kot mogoč, vendar kratkotrajen in redek stranski učinek se lahko pojavi modrica, oteklina ali glavobol. Če želite osta­ti gladki, boste vsake štiri do šest mesecev potrebovali novo kuro injekcij.

Dobro je vedeti: Če se hočete izogniti ‘učinku maske’, izberite zdravnika, ki ima izkušnje z vbrizgavanjem botoksa moškim. Ta bo znal na vašem prenovljenem obrazu pustiti tudi nekaj značajskih gub, predvsem drobne mrežaste gubice okoli oči.

Cena: 200 - 300 €

* Cene za ta in vse druge posege so zgolj okvirne. Dejanska cena posega je odvisna od podrobnosti posega, spremljevalnih storitev in izbrane klinike oziroma zdravnika.

Kosmat hrbet, ramena ali vrat

Kaj pomaga: lasersko odstranjevanje dlak

To je edina stvar, ki trajno pomaga proti pretirani poraščenosti. Moški si najpogosteje želijo imeti gladek vrat ali hrbet in se nemalokrat odločajo tudi za trajno ‘čiščenje’ prsi ali uhljev.

Kako deluje: Postopek je preprost, zanesljiv in učinkovit. Laserski žarek, s katerim odstranjujejo dlake, je posebej prilagojen pigmentu lasnih mešičkov (foliklov), tako da usmerjena toplotna energija uniči samo dlako. Za trajno odstranitev je običajno potrebnih več posegov.

Dobro je vedeti: Lahko se zgodi, da vam bo tudi po številnih posegih ostalo nekaj osamljenih dlak. Opozoriti velja, da je poseg manj primeren za svetlolasce ? preprosto zato, ker v svetlih (ali sivih) dlakah ni dovolj pigmenta, da bi žarek lahko uničil folikle.

Cena: 250 - 500 €

Rastoča pleša

Kaj pomaga: presaditev las

Čeprav lahko zdravila, kot je propecia, ob številnih resnih stranskih učinkih upočasnijo izpadanje las in celo zasejejo nekaj novih, je presaditev edina možnost za popolno pokritje ogolele lobanje.

Kako deluje: Zdravnik po vbrizgu lokalnega anestetika izreže ozek trak kože z lasmi z območja, kjer lasje dobro rastejo, najpogosteje ob straneh ali na zatilju. Ta darovalski trak nato razreže na koščke z enim do štirimi laski, te pa nato vstavi v drobne vreze, ki jih je napravil po vsej lobanji. Upošteva kot, pod katerim so lasje prej rasli. V naslednjih treh tednih lasje sicer izpadejo, vendar po približno treh mesecih spet trajno zrastejo. Celoten uspeh posega je viden po približno letu dni.

Dobro je vedeti: Po posegu se morate sedem do deset dni izogibati naporni vadbi, saj vročina in potenje povečujeta možnost za okužbo, poleg tega pa lahko telesno naprezanje povzroči razširitev rane na mestu odvzema in tako pusti širšo brazgotino. Prav tako se uprite skušnjavi, da bi si omislili ‘megapresaditev’ s tri tisoč ali več presadki hkrati ali preveč na gosto. Vsak miniaturni vrez namreč nekoliko poškoduje ožilje in zmanjša dotok krvi. Če je vrezov preveč, presajeni lasni mešički morda ne bodo dobili dovolj krvi, da bi preživeli.

Cena: 4. 500 - 6. 500 €

Ljubezenske ročke

Kaj pomaga: liposukcija

Če ste predebeli, vam poseg odsvetujemo. Najprej morate shujšati. Poseg je primeren predvsem za moške, ki se normalno prehranjujejo, a se ne morejo znebiti maščobnih blazinic na posameznih problematičnih mestih. Nekaterih stvari na žalost ni mogoče odpraviti niti z vadbo niti z dieto.

Kako deluje: Zahvaljujoč lokalni anesteziji, boste med posegom pri zavesti, vendar bolečine ne boste občutili. Zdravnik bo na izbranem mestu porinil pod kožo kovinski pripomoček, podoben slamici, in dobesedno izsesal maščobo. Po potrebi lahko izsesa tudi maščobo s prsi; liposukcija pride v poštev za zdravljenje okoli 90 odstotkov primerov bolezenskega povečanja prsi pri moških.

Dobro je vedeti: Liposukcija je varna in učinkovita, če jo izvaja izkušen zdravnik (preberite odstavek Izberite najboljšega zdravnika na koncu članka). Vendar je treba vedeti, da s to metodo samo odstranimo maščobo, ne moremo pa z njo napeti povešene kože. Liposukcija ni primerna za posege na obrazu, saj je tam preveč drobnih živcev in žil, ki bi jih lahko med posegom poškodovali.

Cena: 1. 500 - 3. 500 €

Utrujene oči

Kaj pomaga: blefaroplastika

Veke igrajo diskretno, vendar pomembno vlogo pri splošnem vtisu, ki ga naredite na druge. Predvsem povešene zgornje in zabuhle spodnje veke dajejo vtis, da je njihov lastnik utrujen in izčrpan.

Kako deluje: Veke so videti povešene in zabuhle zaradi preobilice maščobnega tkiva in kože. Kirurg bo postrgal odvečno maščobo skozi vrez na notranjem robu spodnje veke. Brazgotina tako ne bo vidna, manjša pa bo tudi možnost za poškodbo drobnih mišic v okolici. Za odstranitev odvečne kože se ponavadi napravi vrez na zunanji strani veke. Večina ljudi mora približno dva tedna po operaciji nositi temna očala, lahko pa sta manjša oteklina in razbarvanost kože vidni tudi več mesecev.

Dobro je vedeti: Z blefaroplastiko morda ne bo mogoče v celoti odstraniti podočnjakov. Vedno obstaja tveganje, da kirurg odstrani preveč maščobe ali kože, kar lahko povzroči poženščen videz, v najhujšem primeru pa celo oteži ali onemogoči zapiranje oči.

Cena: 700 - 1. 500 €

Povešen nos

Kaj pomaga: rinoplastika

Tudi nos se z leti povesi, tako kot drugi deli telesa. V red ga lahko spravimo samo z rinoplastiko, ščipalke ali obliži čez noč ne bodo pomagali. Če je poseg pravilno izveden, ljudje najbrž sploh ne bodo opazili, da se je spremenil vaš nos, ampak bodo mislili, da ste shujšali ali spremenili pričesko.

Kako deluje: Da bi vaš nos spravil v red, mora zdravnik obtesati hrustanec (mehki del v spodnjem delu nosu) in kost (zgornji del). To lahko naredi skozi majhen vrez na spodnjem koncu nosu ali v notranjosti nos­nic, tako da bo brazgotina minimalna.

Dobro je vedeti: Čisto vsakega nosu ni mogoče popraviti. Z rinoplastiko ni mogoče spremeniti debeline kože na nosu; pri krom­pirjastih ali malinastih nosovih je ponavadi glavna težava prav debelina kože. Z zdravnikom se tudi posvetujte, kako bo oblikoval vrh nosu. Lahko se zgodi, da tam ni dovolj hrustanca za oblikovanje možatega videza, kar lahko kirurg popravi tako, da presadi v konico nosu kos nosne pregrade (hrustanec).

Cena: 2. 000 - 3. 000 €

Zguban obraz

Kaj pomaga: obrazni lifting

Že dolgo ne drži več, da je lifting samo za uvenele hollywoodske lepotice. Tudi moški si privoščijo lifting, ker menijo, da so videti starejši, kot so v resnici, in hočejo biti konkurenčni na trgu delovne sile ali pa si preprosto želijo, da bi bili videti mlajši.

Kako deluje: Tisti, ki ste služili vojsko, se spomnite postiljanja postelje: bolj ko ste zategnili rjuho pod žimnico, bolj je bila postelja napeta, da so kovanci odskakovali. Tudi kirurg podobno napne in zašije kožo ter globlje plasti tkiva, s čimer doseže želen videz obraza. Vreze naredi pred in za ušesi (ne skrbite, poseg se opravlja v splošni anesteziji). Začuda operacija ni posebej boleča, saj kirurg dela predvsem s tkivi, v katerih ni veliko živčnih končičev. Moški običajno okrevajo že po dveh tednih (teden dni prej kot ženske), ker imajo debelejšo kožo, ki bol­je skrije modrice.

Dobro je vedeti: Lifting ne traja večno in koža se lahko spet začne povešati. Pri moških je še posebej pomembno, da naredi kirurg vreze kar najmanj opazne, saj brazgotin ne morejo skriti z dolgimi lasmi ali ličilom.

Cena: 2. 500 - 4. 000 €

Jezen obraz

Kaj pomaga: dvig obrvi

Tudi obrvi je mogoče dvigniti. Povešeni zunanji konci obrvi dajejo obrazu star videz, oči se zdijo bolj zaprte in obraz je lahko videti celo jezen; če pa obrvi dvignemo, delujejo oči in obraz bolj odprto.

Kako deluje: Kirurg najprej napravi majhen vrez na lasišču, skozi katerega potisne droben inštrument, ki ga usmerja s kamero. Z njim loči prirastišča mišic in nato ‘od znotraj’ prestavi obrvi. Postopek ni boleč in že po desetih dneh se lahko vrnete na delo. Če želite preizkusiti, kako bi tak poseg spreme­nil vaš videz, se postavite pred ogledalo ter s prsti dvigni­te kožo na čelu.

Dobro je vedeti: Pazite, kje kirurg napra­vi vreze. Če se za poseg odločite recimo pri štiridesetih, bodo brazgotine morda postale z leti, ko se vam bodo lasje razredčili, vidne.

Cena: 2. 500 - 4. 000 €

‘Mišelinka' okoli pasu

Kaj pomaga: abderoplastika

Ta poseg pomaga tistim, ki so izgubili precej kilogramov in trpijo za posledicami sicer zdravega in koristnega ravnanja. Abdero­plastika ali abdominoplastika je primerna za moške, ki imajo zaradi hujšanja ali starosti veliko odvečne kože na trebuhu.

Kako deluje: Gre za več-jo operacijo, saj kirurg ne bo le odstranil odvečne maščobe in kože, ampak bo tudi napel mišice trebušne stene. Po posegu boste morali počivati vsaj en teden do tri tedne. Operacija pušča tudi dolgo brazgotino, ki sega od enega do drugega boka, vendar jo je mogoče skriti v kožni gubi ali pokriti z obleko.

Dobro je vedeti: Morda je za vas boljša rešitev liposukcija, ki sicer odstrani maščobo, vendar ne napne kože. Zavedati se je treba, da abderoplastika (enako velja za liposukcijo) ni metoda hujšanja. Primerna je za ljudi, ki že imajo primerno težo in bi radi popravili le en težaven del telesa.

Cena: 2. 500 - 4. 000 €

Puranji vrat

Kaj pomaga: lifting vratu

Če ste ali ste bili v preteklosti pretežki, ne boste z nobeno dieto ali telovadbo odpravili visečega podbradka. Izklesan in mladosten videz vam lahko povrne le skalpel.

Kako deluje: Podobno kot pri obraznem liftingu ? kirurg napravi nekaj vrezov in napne kožo za čvrstejši videz. Razlika med obema je v tem, da pri liftingu vratu kirurg pred zategovanjem odstrani tudi odvečno maščobo. Pomembno je še, da napne vratne mišice in prepreči ponovno povešanje kože. Po operaciji lahko pričakujete bolečine in zategnjenost, otečeni pa boste še kakšen mesec.

Dobro je vedeti: S kirurgom se pogovorite, kje bodo potekali vrezi (in pozneje brazgotine). Pogovorite se tudi, ali je sploh treba odstranjevati kožo. Zdravnik lahko preoblikuje maščobno tkivo in koža se pogosto prilagodi novim oblikam.

Cena: 2. 000 - 3. 500 €

Damjan Primorac, foto: Corbis/Ipak images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri