V 10 minutah se lahko znebite podočnjakov – in za to potrebujete sadež, ki ga zagotovo že imate doma

V 10 minutah se lahko znebite podočnjakov – in za to potrebujete sadež, ki ga zagotovo že imate doma (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2022

V spletu je trenutno priljubljeno novo staro "čudežno zdravilo" za nego kože. Raziskali smo, ali v resnici deluje. Se lahko s tem sadežem znebite podočnjakov? 

Ni skrivnost, da je za mnoge prav internet postal vir zdravstvenih in lepotnih nasvetov. TikTok denimo. To je mesto, kjer je mogoče odkriti številna priporočila tako za nove izdelke kot tudi trike. In čeprav nekateri triki in nasveti dejansko koristijo, bi morali večino teh jemati za rezervo. 

Preverimo trenutno "čudežno zdravilo" za nego kože …

Profimedia
V boju proti najbolj vztrajni nadlogi, temnim kolobarjem pod očmi, pa tudi gubicam in vnetjem naj bi pomagala banana. Natančneje – bananin olupek, iz katerega pripravite 'serum'. 

Recept za serum je preprost. Z notranjosti bananinega olupka postrgate ostanke banane oz. bela vlakna in jih zmešate z malo aloe vere ali z vlažilno kremo. 

To mešanico naj bi si nato nanesli pod oči in pustili delovati nekaj minut – a največ deset. 

Nekateri uporabniki sicer predlagajo tudi, da preprosto vzamete bananin olupek in z njim podrgnete predel pod očmi, medtem ko so drugi olupek narezali in si tako pripravili maske za oči. 

Kaj o tem novem trendu meni stroka

Čeprav ni znanstvenih študij, ki bi podprle takšne koristi in učinke bananinega olupka, strokovnjaki domnevajo, da obstaja nekaj razlogov, zakaj nekateri posamezniki morda opazijo spremembe na koži. 

Eden od teh je tanin, ki ga vsebuje sadež, in njegovo adstringentno delovanje. Adstringent je snov, ki med drugim vpliva na napetost kože in njen ton. Banane se tudi sicer uporabljajo v nekaterih izdelkih za nego kože, saj so bogat vir fitokemikalij in vitamina A.

Strokovnjaki se torej strinjajo, da bananin olupek vsebuje zdrave sestavine, ki se pogosto uporabljajo v lepotni industriji oz. v kremah.

Vendar pri omenjanem trendu obstaja ena težava: sestavine delujejo samo na površini kože. 

Industrija za pripravo teh izdelkov uporablja izvlečke banane, ki so zasnovani v laboratoriju in se zato zlahka vpijejo v kožo. Če sadež uporabljate v surovi obliki, verjetno ne boste opazili enakih učinkov. Za aktiven boj proti temnim kolobarjem, morajo snovi prodreti v kožo. 

Vendar pozor: nega z bananinim olupkom je lahko tudi nevarna! 

Profimedia

In sicer zato, ker so bananini olupki pogosto obdelani z različnimi kemikalijami ali vsebujejo pesticide. Tu je vedno potrebna previdnost.

Bananin olupek lahko tudi močno poslabša videz podočnjakov – če imate alergijo oziroma ste alergični na sestavine, ki so v banani.

Tanin pa lahko kožo močno izsuši. 

Za boj proti podočnjakom raje naredite naslednje

Učinek bananinega olupka bo zelo verjetno le začasen. Kot omenjeno, ni znanosti, ki bi podprla njegovo delovanje, strokovnjaki lahko o koristih le ugibajo. 

Zato bo bolje, da banano preprosto pojeste ali preizkusite katerega od slastnih receptov, za nego kože pa uporabite preverjene načine – podprte z raziskavami. 

Hkrati ne smemo pozabiti tudi, da je razlogov za nastanek temnih kolobarjev pod očmi veliko. Zato bi morali vedno najprej ugotoviti, zakaj sploh so prisotne vaše težave s podočnjaki. Gre le za neprespano noč in utrujenost ali se za tem skriva kaj resnejšega? Če niste prepričani, je bolje, da obiščete zdravnika. 

Preverit še:
Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!
Ali pa:
S tem preprostim trikom preprečite vidne potne madeže pod pazduhami