Vsakdanje navade, ki povzročajo staranje kože

Vsakdanje navade, ki povzročajo staranje kože (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2017

Če se v ogledalo gledate zaskrbljeno, saj vedno najdete novo gubico in starostno pego, so razlog temu lahko čisto običajne stvari, ki jih počnete vsak dan. Prepričajte se, da se izognete spodnjim navadam.  

Opravljanje več stvari hkrati

Ženske se rade pohvalijo s tem, da zmorejo, za razliko od moških, početi več stvari hkrati in pri tem izgledati odlično. Vendar s preobsežnim seznamom opravil na katerem ničesar ne opravite do konca, v življenje prinesete stres. Kronični stres spodbudi sproščanje prostih radikalov, ki poškodujejo celice in so odgovorni za staranje.

Redko preskočite sladico

Poleg dodatnih kilogramov vaše sladke razvade lahko obrazu dodajo tudi leta pri izgledu. Natančneje vodijo do izgube sijaja, temnih kolobarjev pod očmi, povečanje gub in odpiranja por. Za mladosten videz omejite sladke priboljške.

Spite manj kot 5 ur na noč

Manj spanja iz vas ne bo naredilo heroja, bo pa razširilo vaše »vrečke« pod očmi. Če občutite posledice pomanjkanja spanja kot so manj energije, mentalna otopelost, problemi s koncentracijo in pridobivanje teže, se v posteljo odpravite bolj zgodaj.

Filmski maraton

Raziskava, objavljena v British Journal of Sports Medicine, je pokazala, da so udeleženci z vsako dodatno uro pred televizijo zmanjšali življenjsko dobo za 22 minut. Ljudje, ki so ob televiziji preživeli približno 6 ur dnevno, pa so doživeli 5 let manj kot tisti, ki so jo spremljali krajše časovno obdobje. Dr. Casciari pojasnjuje, da gre pri tem bolj za neaktivnost kot samo televizijo. Kadar neprekinjeno sedimo več kot 30 minut, telo prične celice zalagati s sladkorjem, zaradi česar boste najverjetneje pridobili tudi dodatno težo.

Uporabljate sončno kremo, a le na počitnicah

Opravki, tekanje sem in tja, sprehajanje do trgovine in podobne stvari lahko koži predvsem poleti povzročijo večjo škodo kot dan ob obali, če ga preživite v senci in uporabljate sončno kremo. Številka ena prezgodnjega staranja kože je izpostavljenost ultravijolični svetlobi. Ta je prisotna tudi v oblačnem vremenu. Vsakokrat, ko se odpravite ven, se opremite z ustrezno zaščito.

Preveč ste naličeni

Prevelike količine ličil mašijo pore in povzročajo izbruhe mozoljev ter drugih neprijetnih težav. Koži neprijetne sestavine in kemijsko agresivni produkti jo lahko izsušijo tako, da ji odvzamejo lasten ton in povzročijo zgodnje gubanje.

Preberite tudi: