Zdravnik, ki že več kot pet let ne uporablja mila: Kaj to naredi našemu telesu?

Zdravnik, ki že več kot pet let ne uporablja mila: Kaj to naredi našemu telesu? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2022

Pogosto slišimo, da pretirana uporaba mil oziroma gelov in še posebej agresivna mila poškodujejo naravno zaščitno plast kože. Toda kaj se zgodi, ko milo ali gel za prhanje povsem opustimo? Kaj to naredi našemu telesu?  

Ameriški zdravnik in zdaj znanstveni novinar ter izredni profesor James Hamblin več kot pet let ne uporablja mila in dezodorantov – razen za umivanje rok.

O tem je napisal knjigo z naslovom Clean, v kateri razloži, kaj se zgodi s telesom, ko ne uporabljamo mila.
Profimedia

Večina ljudi se ob novici, da ne uporablja mil, ni zadržala pri izražanju gnusa. Vendar je dr. Hamblin v resnici daleč od zanemarjenega. Navsezadnje je zdravnik, ki med drugim predava na univerzi Yale.

Uporabo mila je začel opuščati postopoma, po tem, ko se je iz Kalifornije preselil v garsonjero v New Yorku. Moral je prihraniti na času, denarju in tudi prostoru. Hkrati, piše theguardian.com, se je posvetil vse bolj uveljavljeni znanosti, ki se ukvarja z mikrobiomi, in se je tako odločil, da se bo za nekaj časa povsem odpovedal milu. Prav to postopno opuščanje je bil ključ uspeha njegovega eksperimenta.

"Ko sem postopoma uporabljal vse manj in manj, sem tudi potreboval vse manj,« piše. "Moja koža je postala manj mastna, imel sem manj zaplat in ekcemov. Nisem dišal po borovcih ali sivki, a prav tako nisem imel vonja po čebuli, ki se je običajno pojavil pod pazduhami, ko sem nenadoma dan preživel brez dezodoranta."

Imel je preprosto vonj po človeku – vonj, ki ga večina od nas danes komaj še pozna, saj se potrudimo, da ga vsak dan speremo in se nato še pretirano nadišavimo.

Med drugim je tudi opazil, da je bil njegov telesni vonj, ko je bil pod stresom, precej manj neprijeten.
Ali to pomeni, da zadostuje, če se umijejo samo z vodo in bi to morali početi vsi?

Zaradi tega zagotovo ne boste zboleli, pravi, ravno nasprotno. Denimo prijateljici, ki je imela hude težave z aknasto kožo, se je stanje izbojlšalo pravzaprav šele po tem, ko je za nekaj časa prenehala uporabljati posebna mila in druge izdelke.

Vendar se mora vsak odločiti sam. To je zelo osebna odločitev – kako se negujemo in kakšen videz si želimo ustvariti.

"In nimam interesa komurkoli govoriti, kaj je prav in kaj narobe. Knjiga je v resnici samo raziskovanje, zakaj verjamemo to, kar verjamemo, in učinkov naših praks na naše lastne ekosisteme in na naše okolje," tudi pove dr. Hamblin

Drugi viri: Soap dodger: meet the doctor who says we have been showering wrong
Preberite še: