Neprecenljive stvari, ki se jih lahko naučimo od otrok

Neprecenljive stvari, ki se jih lahko naučimo od otrok (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2018

Poznate tisti trenutek, ko se z grozo zaveste, da je vaše življenje čista rutina? In se nato sprašujete: "Kako ... In kdaj se mi je to zgodilo? Pa zakaj to opažam šele zdaj, po toliko letih?!"

Brez panike. Da ne bi preveč otopeli in se v sivem vsakdanu popolnoma izgubili, pokukajte k otrokom – ker življenje spremljajo z odprtimi očmi, nas marsičesa naučijo.

Predvsem tega, kako se zabavati!

1. Bodite to, kar ste, in uživajte v trenutku.

Najbrž ste že večkrat opazili, kako otroci zares znajo uživati v trenutku. Pravzaprav se mu čisto prepustijo. Ne razmišljajo o tem, kaj je bilo včeraj in kaj bo jutri, od tega smo nekako odvisni le odrasli.

2. Naučite se česa novega.

Če se vrnemo k otrokom: oni se ves čas učijo. Tudi vi se potrudite, da boste v svoje življenje priklicali novosti. Da ohranite radovednost in razširite svoja obzorja. Učenje naj traja za vedno.

3. Pomaknite se iz cone udobja.

Starejši kot smo, pogosteje se zadržujemo tam, kjer se počutimo varne. Kaj ko bi to navado opustili ... Dan bo veliko bolj zabaven, če boste naredili kaj odbitega.

4. Zaplešite!

Medtem ko se odrasli pritožujemo nad hrupom, ki ga povzročita sirena ali glasen avtomobilski alarm, otroci tudi v teh zvokih najdejo priložnost za poplesavanje. Poskusite uživati v vsem, kar slišite. Med kuhanjem ali opravili na vrtu na primer povečajte glasnost radia in si predstavljate, da ste v plesnem klubu ...

5. Več se smejte!

Otroci se radi in veliko smejijo: veliko več kot odrasli. Najdite razloge za smeh, dajte si duška, ostanite lucidni! Sploh pa: vaš nasmeh je čudovit.

6. (S)plezajte ...

Takoj ko shodijo, se otroci veliko premikajo in blazno radi plezajo – in tudi tu so vam lahko v navdih. Splezajte na tisti balvan ali vrh hriba. Počutili se boste kot zmagovalci!

7. Sprejmite svoje pomanjkljivosti.

Ko se boste sprejeli takšne, kot ste – mnogi ljudje so do sebe prestrogi in za to potrebujejo celo življenje –, boste nenadoma pomirjeni, pa tudi veliko bolj sproščeni in zabavni.

8. Dajte domišljiji prosto pot.

Otroci verjamejo, da je vse mogoče! Pa še vi za hip zaprite oči in si predstavljajte ... Da jahate slona na Tajskem. Pretečete berlinski maraton. Ali stojite na vrhu Triglava. Mogoče vam bo vse skupaj tako zelo všeč, da boste svoje zamisli začeli uresničevati.

9. Dovolite si kanček nepredvidljivosti.

Pri otrocih nikoli ne vemo, katero vprašanje nam bodo zastavili. Tudi vi stopite iz okvirjev in poglejte na svet z drugega zornega kota. Presenetilo vas bo, kako osvobojene se boste počutili.

10. Čestitajte ljudem za njihove dosežke.

Otroci brez razloga dvigujejo roke in si podarjajo 'petke' (high five), kot bi pravkar osvojili olimpijsko kolajno. Naslednjič, ko vas doseže kakšna razveseljujoča vest, dajte svojemu kolegu 'petko' še vi. Hrabrijo nas prav drobne vsakdanje spodbude.

11. Upočasnite svoj tempo.

Otroci si znajo vzeti čas in tudi tu se lahko od njih česa naučimo. Lahko bi si dopustili več užitka v vsem, kar počenjamo. Hitenje pokvari še tako brezskrben dan.

12. Ustvarjajte!

Rišite, slikajte, pišite, skladajte, gradite ... Otroci v tem uživajo, odrasli pa: kot da smo na te radosti kar malo pozabili. Za vikend si vzemite čas in obudite svoj hobi iz mladosti.

13. Umažite se.

Otroci se ne bojijo umazati svojih rok (no, razen, če jih zaradi tega prevečkrat okarate). Zakopljite dlani v mivko in naredite kakšno potičko ali grad. Ali pa pojdite na lončarski tečaj in se poigrajte z glino.

14. Prekršite ali spremenite pravila igre.

Če se želite zabavati, morate včasih tudi odmisliti pravila igre. Tudi otroci kdaj pozabijo nanje. In če to nikomur ne povzroči škode: zakaj pa ne? Saj gre navsezadnje le za igro.

Preberite še: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo