Od 1. 7. spremembe pri darovanju krvi: odpravljeno zavračanje krvodajalcev po  spolni usmerjenosti, zdaj bo pomembno ...

Od 1. 7. spremembe pri darovanju krvi: odpravljeno zavračanje krvodajalcev po  spolni usmerjenosti, zdaj bo pomembno ... (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2022

Merila za izbor darovalcev se spreminjajo. Spolna usmerjenost ne bo več pomembna, osredotočili pa se bodo na ... 

Do sedaj je pri darovanju krvi veljala avtomatična in trajna prepoved darovanja za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi. Potem ko je zagovornik načela enakosti ugotovil, da prepoved ni ustrezna in je ukrep ne sorazmeren za zagotavljanje neoporečnosti darovane krvi, se bo to spremenilo. 

Zagovornik načela enakosti je spomnil, da je po prejetju prijave o diskriminaciji vseh istospolno usmerjenih moških pri krvodajalstvu decembra 2021 ugotovil, da je ta različna obravnava oseb pri krvodajalstvu le na podlagi njihovega spola in spolne usmerjenosti diskriminatorna. ""Možnost prenosa virusa HIV in drugih virusov, ki se prenašajo s krvjo, je namreč predvsem odvisna od spolnega vedenja, ki pa s spolom in spolno usmerjenostjo ni nujno povezano. Vsa darovana kri pa se že vrsto let tudi preverja na morebitno prisotnost nekaterih virusov," je opomnil. 

Razširjena strokovna kolegija za transfuzijsko medicino in infektologijo sta zato sklenila, da bo s 1. julijem letos bo vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti odpravljeno.

Po novem bodo pri merilih za izbor darovalcev ocenjevali tveganost spolnega vedenja potencialnih darovalcev.

"Ukinja se trajna odklonitev darovanja krvi zaradi spolne usmerjenosti in spolnega vedenja, ki jo nadomešča začasna odklonitev, odvisna od tveganosti posameznikovega spolnega vedenja," so zapisali.

Vir: STA