ZATO bi morali s seboj na plaži vedno imeti vodo!

ZATO bi morali s seboj na plaži vedno imeti vodo! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 6. 2022

Se tudi vi veselite poletnih dni na plaži? Tudi, če se odpravite na plažo samo za kratek čas, poskrbite, da imate pri sebi vedno vodo. Preverite, zakaj.

Ne glede na to, kje ste in kaj počnete, je hidracija izjemnega pomena. A ko se poleti znajdete na plaži, je pitje vode še toliko pomembnejše. Najbrž si tudi vi ne želite glavobola, izgube zavesti ali celo halucinacij zaradi dehidracije?

Ko se na plažo odpravite za krajši čas, obstaja tudi manjša verjetnost, da bi prišlo do izrednih zdravstvenih stanj, a je ne glede na to vseeno pomembno, da s seboj vzamete vodo. Preverite zakaj.

Zdravje ust

Izsušena usta privedejo za več težav. Za začetek so nagnjene k pokanju, kar privede do bolečin, v skrajnih primerih pa tudi resnejših zapletov. Prav tako pa suha usta onemogočajo ustrezno okušanje hrane ter pravilno prebavo.

Bister um

Tudi, če vam primanjkujejo manjše količine vode, to predstavlja napor za vaše telo. Tako potem več funkcij v vašem telesu deluje ovirano, med drugim tudi delovanje možganov. Če svoj vnos vode zmanjšate za zgolj 2 % je to dovolj, da lahko pride do kratkoročne izgube spomina. 

Izboljšana prebava

Ko ima vaše telo dovolj vode, je tudi prebava veliko lažja in bolj učinkovita. Z ustrezno količino vode preprečite težave, kot so zaprtje, obenem pa lahko celo pripomorete k izgubi odvečnih kilogramov.

Poskrbite torej, da imate na plaži vedno pri sebi tekočino. Seveda pa vedno lahko vzamete še kakšen kos sadja, ki bo pomagal k še dodatni hidraciji.