Odkrijte skrivnostno Oko Dalmacije, ki navdušuje popotnike po vsem svetu

Odkrijte skrivnostno Oko Dalmacije, ki navdušuje popotnike po vsem svetu (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2022

Na Hrvaškem se nahaja prav poseben izvir reke, ki zaradi svojega skrivnostnega videza privabi številne obiskovalce...

Gre za izvir reke Cetina, ki se nahaja ob vznožju gore Dinara. Pogled na izvir iz ptičje perspektive spominja na zenico očesa, zato je dobil nadimek "Oko Dalmacije".

Poseben videz in skrivnostna zgodba sta hitro navdušila ljudi. Lokacija je postala priljubljena destinacija, pogosto pa jo lahko vidimo tudi na družbenih omrežjih znanih fotografov in vplivnežev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @incredible_europe

Izvir se nahaja na 385 metrih nadmorske višine v istoimenski vasi, voda pa je precej hladna. Povprečna temperatura 8°C v splošnem velja kot prenizka za kopanje, vseeno pa se nekateri pustolovski posamezniki odločijo za skok v skrivnostno modrino.

Oko Dalmacije so raziskovali tudi potapljači, ki so dosegli globino 115 metrov, po njihovi oceni pa se ob izviru nahajajo številni podvodni kanali, v katerih bi se človek lahko zataknil in izgubil. Ker je izvir še precej neraziskan, že vrsto let buri domišljijo domačinov in obiskovalcev, ki se ob obisku sprašujejo o skrivnostih te posebne lokacije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Croatia Travel Info (@croatiatravelinfo)

V bližini izvira se nahajata tudi cerkev Gospodovega vnebohoda ter cerkev Svete odrešitve. Slednja je tudi edina cerkev na Hrvaškem iz obdobja pred vzhodnim razkolom, ki je razdelil krščanski svet na rimskokatoliški in pravoslavni del.

Zaradi številnih zanimivosti je Oko Dalmacije nedvomno odlična ideja za izlet. Od Splita imate do lokacije približno uro in pol vožnje. Naslednjič, ko se odpravite na Hrvaško torej ne pozabite v svoje načrte vključiti tudi ogled skrivnostnega izvira.