Omislite si “ponedeljke za nove začetke”

Omislite si “ponedeljke za nove začetke” (foto: profimedia) profimedia
14. 1. 2020

Kaj boste znova začenjali in to vsak teden?

Znano je, da po mesecu ali dveh novoletne zaobljube o hujšanju in zdravem načinu življenja pogosto propadejo. Potem sledi nekajmesečni predah, preden se pričnemo pripravljati na lepo postavo za poletje ...

Če se želite izogniti temu, da bi katerakoli vaša zaobljuba propadla, si omislite ponedeljke za nove začetke. Kako deluje?

Vsak ponedeljek je nov začetek - nov teden, nove priložnosti v službi, nova priložnost, da pričnete z zaobljubo, ki ste jo prejšnjo sredo opustili. Če se na primer odločite, da boste vsak teden vsaj dvakrat odšli v telovadnico, pa ste en teden vmes to izpustili, ne obupajte. V ponedeljek začnite znova. Enako velja tudi za prehrano in vse druge dobre navade. Kaj potem, če ste pojedli kos torte, če pa naj bi se držali posta brez sladkorja. Boste v ponedeljek pričeli znova. 

Sistem bo preprečil upad motivacije in verjamemo, da boste z nekaj ponovnimi začetki, obljube kaj kmalu izpolnili. Pri tem ne pozabite na načrtovanje, kar vas bo dodatno opominjalo, kaj morate vsak dan storiti. V koledarju vsaj en mesec delajte kljukice za vsako opravljeno dobro navado, konec meseca (ali na začetku novega) pa se nagradite. Nagrada je lahko karkoli: prehrana, aktivnost, ali kaj drugega, kar obožujete. Pazite le, da ne bo škodila vašemu napredku. Vsi smo samo ljudje, ki delamo napake, zato ni nič sramotnega, da potrebujete več začetkov, preden pridete do cilja. 

Kmalu boste opazili, da vendarle z vsakim ponedeljkom ne začenjate čisto znova. Pri vadbi boste na primer imeli več kondicije in zato ne bo tako težko kot na prvi uri. Prav tako vam bo sladkor dišal malo manj kot prejšnji teden, ko ste se prekršili. Vse to pomeni, da vam je mar - za vaše telo in življenjski slog, ki vam bo prinesel visoko starost. Ob koncu leta pa boste za nagrado lahko še odkljukali čisto vse zaobljube. 

Pripravila: A. H. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri