Izberite pristop, ki vam je bližje: v obeh primerih boste dobili lepo obarvane pirhe brez umetnih barvil in škodljivih kemikalij.
Velika noč je pomemben praznik, ki ga spremljajo številni običaji, eden izmed najlepših in najbolj priljubljenih pa je gotovo barvanje pirhov. Danes poznamo ogromno tehnik, s katerimi lahko ustvarimo prave umetnine, a vse več ljudi prisega na barvanje z naravnimi "barvili". Eno najbolj priljubljenih je zagotovo barvanje z olupki čebule.
Obstajata dva načina: tradicionalno in sodobnejše barvanje pirhov. Kateri vam je ljubši?
1. Tradicionalno barvanje jajc z olupki čebule
Potrebujete:
- Bela jajca (barva se lepše prime)
- Suhe olupke rjave čebule (več, kot jih imate, lepša bo barva)
- Najlonke ali gaza
- Listki različnih rastlin (peteršilj, deteljica, regrat ipd.)
- Vrvica ali elastike
- 1 žlica soli
- 1–2 žlici kisa
Postopek:
1. Priprava olupkov:
Zberite čim več suhih čebulnih olupkov. Lahko jih shranjujete že več tednov vnaprej. Več olupkov = močnejša barva.
2. Okrasitev jajc (neobvezno, a res lepo):
Na surovo belo jajce položite list rastline, ovijte s koščkom najlonke ali gaze in vse skupaj tesno zavežite z vrvico ali elastiko, da se list ne premika.
3. Kuhanje:
V večji lonec položite plast olupkov, nato nanje previdno zložite jajca in po vrhu dodajte še eno plast olupkov. Dodajte vodo, da prekrije jajca, ter sol in kis.
4. Vretje:
Vse skupaj segrejte do vretja, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 15–20 minut.
5. Namakanje (po želji):
Za intenzivnejšo barvo pustite jajca v vodi še 15–30 minut po kuhanju.
6. Hladitev in zaključek:
Odstranite najlonko/gazo in listke rastlin, jajca pa posušite. Po želji jih lahko premažete z nekaj olja, da se lepo svetijo.
2. Sodobna različica barvanja z olupki čebule
Potrebujete:
- Bela jajca
- Suhe olupke rjave čebule (za rjavo-rdečkaste tone)
- Rdečo čebulo (za globlje odtenke in zanimive vzorce)
- Kis
- Sol
- Najlonke/gaza (če želite rastlinske vzorce)
- Listki različnih rastlin
- Vrvica/elastike
- Papirnate brisačke
- Malo olja (oljčno ali kokosovo)
Postopek:
1. Barvna kombinacija:
Zmešajte olupke rjave in rdeče čebule za bogatejše odtenke. Lahko dodate še kurkumo za rumen pridih. Eksperimentirajte z različnimi sestavinami, da dobite barvo, ki vam je najbolj všeč.
2. Estetika rastlin:
Namesto klasičnih listkov uporabite iglice iglavcev, sivko, vejice rožmarina in podobne rastline za minimalističen učinek. Na surovo belo jajce položite list rastline, ovijte s koščkom najlonke ali gaze in vse skupaj tesno zavežite z vrvico ali elastiko, da se list ne premika.
3. Kuhanje:
V lonec naložite olupke, dodajte jajca, sol, kis in po vrhu še nekoliko več olupkov kot običajno. Kuhajte na nizki temperaturi 20–30 minut. Barva bo bolj intenzivna, če jajca dlje pustite v vodi.
4. "Ombre" efekt (po želji):
Jajce postopoma potapljajte v barvno vodo – najprej do polovice, čez 10 minut še globlje in tako naprej, dokler ne dobite lepih prehodov med toni.
5. Sušenje in zadnji detajli:
Odstranite najlonko in listke, jajca nežno obrišite in pustite, da se posušijo. Za sijaj jih premažite z nekaj kapljicami olja.