Poletna vročina in spanje: Zakaj bi morali zvečer popiti topel čaj

Poletna vročina in spanje: Zakaj bi morali zvečer popiti topel čaj (foto: Profimedia) Profimedia
27. 6. 2022

Če so visoke temperature razlog za vaš slab spanec, je tu nekaj nasvetov strokovnjaka, ki bodo morda pomagali. 

Tako svetuje dr. Hans-Günter Weeß z Akademije za medicino spanja: 

1. Spalnico zgodaj zjutraj dobro prezračite, čez dan naj ostanejo okna zaprta in zagrnjena. Nato okna spet odprite ponoči, ko se temperature spustijo.

2. Izpustite pivo in vino. Alkohol ima neposreden učinek na srčno-žilni sistem, poudarja strokovnjak. Srčni utrip se pospeši, krvne žile v podkožju se razširijo. Kar poskrbi za občutek toplote – točno tisto, česar ne želite. Prav tako je spanec po uživanju alkohola precej plitkejši in bolj ste nagnjeni k nočnim moram. 

3. Tuširanje s toplo vodo. Zaradi hladnega tuša se ohrani več toplote v jedru telesa. Bolj osvežujoče bo, če pod hladno vodo držite le zapestja. 

4. Spalno perilo iz bombaža, lana ali svile (brez sintetike) postavite v hladilnik dve uri pred spanjem in oblecite tik pred spanjem. Golo spanje je lahko precej neugodno, pravi dr. Weeß – še posebej pri odprtem oknu in če ponoči piha po prepoteni koži.

5. V prostoru obesite nekaj mokrega: mokra rjuha ob odprtem oknu bo pomagala prostor malce ohladiti.

6. Pritiski oz. stres je sovražnik spanja. Sprostite se. Bolj sproščeni se odpravite v posteljo, lažje najdete mir.

7. Če pa imate klimatsko napravo ali uporabljate ventilator, prav tako previdno. Ne zmrzujte. Lahko pride do napetosti mišic ali celo prehlada. 

Kaj pa vroč čaj na vroč poletni dan oz. večer?

Zvečer ne pijte ledeno hladnih pijač, prav tako svetuje strokovnjak, ampak popijte nesladkan topel zeliščni čaj. Metin čaj ima popoln učinek: hladi in sprosti – popoln napitek pred spanjem torej.

Znanstveniki z Univerze v Ottawi so objavili raziskavo, ki je pokazala, da vroč oz. topel napitek dejansko lahko pomaga ohladiti – vendar le v določnih okoliščinah. Topel napitek poskrbi, da se v telesu hrani manj toplote, a le pod pogojem, da lahko dodaten znoj, ki se ob tem izloča, izhlapi, razloži dr. Ollie Jay, avtor raziskave.

Na vroč, suh dan torej in ko niste preveč oblečeni, kar bi preprečilo izhlapevanje znoja, si torej za ohladitev privoščite vroč oziroma topel napitek. Ko je zunaj vlažno, učinek morda ne bo takšen.

Vir: dpa, mithsonianmag.com
Preverite tudi:
To se zgodi, če imate v vročini okna ves dan zaprta