To se zgodi, če imate v vročini okna ves dan zaprta

20. 6. 2022
Deli
To se zgodi, če imate v vročini okna ves dan zaprta (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko se zunaj povzpnejo temperature in nimate klime: je bolje imeti okna ves dan na stežaj odprta ali je bolje, če so ves dan zaprta? 

Mnenja so deljena. Nekateri pravijo, odprite okna in v prostor spustite čim več zraka, drugi menijo, če se želite zaščititi pred zadušljivo vročino, imejte okna zaprta. Izbira je na koncu predvsem odvisna od osebnih preferenc. 

Toda ali je lahko škodljivo, če imamo okna ves dan zaprta?

Profimedia

Redno zračenje prostorov je pomembno kadarkoli v letu! 

Raziskave kažejo, da se kakovost zraka, zlasti v manjših prostorih (domača pisarna, tudi v spalnicah!) hitro poslabša. V raziskavi, v okviru katere so preverjali kakovost zraka v spalnicah, so v večini primerov izmerjene ravni CO2 znatno presegle priporočene vrednosti. V nekaj primerih so bile za kar 75 % višje. 

Slaba kakovost zraka pa ne vpliva le na spanec, dodatno poslabša splošno zdravje in počutje, delovno učinkovitost in upočasni razmišljanje. 

Zadnjemu so se posvetili raziskovalci z medicinske univerze SUNY Upstate in iz laboratorija Lawrence Berkley. 24 zdravih mladih odraslih so zbrali v zaprti sobi in preizkusili njihovo sposobnost odločanja pri različnih ravneh koncentracije ogljikovega dioksida. Ugotovili so, da se je učinkovitost udeležencev bistveno znižala. 

Za referenco: raven ogljikovega dioksida zunaj je okoli 380 ppm, toda raven v zaprtih prostorih je (zaradi dihanja) lahko veliko višja – v prenatrpanih pisarnah ali sejnih sobah raven pogosto doseže 1000 in včasih preseže 3000 ppm, navajajo raziskovalci

Ne smemo pozabiti, da so v zraku prisotni tudi drugi onesnaževalci. 

Vročino pa naredi še bolj neprijetno tudi višja vlažnost zraka – tudi to lahko oteži ohranjanje koncentracije. 

Kaj se najpogosteje priporoča v vročini? 

Profimedia

Pomembno je torej, da je hiša oziroma stanovanje čim bolje prezračeno tudi, ko se temperature vzpenjajo.

Zapiranje oken in spuščanje rolet za ves dan je priporočljivo, ko ni nikogar doma. 

Če pa ste doma ali denimo delate v domači pisarni, večina strokovnjakov priporoča, da se okna večkrat na dan odpre tudi ko je zunaj topleje (za vsaj 5 minut), naredi prepih ter nato okna spet zapre.

Ko nas ujame vročinski val, pa je optimalno predvsem prezračevanje v zgodnjih in še hladnih jutrih ter v poznih večernih urah oz. čez noč. Nato je okna najbolje zapreti in zagrniti, zlasti tista, ki so izpostavljena direktni sončni svetlobi. Seveda, če je mogoče, je dobro prepih na hitro narediti tudi čez dan.

Še trik za ohladitev: nekateri priporočajo, da pred ventilator postavite skledo ledu. Tako boste prostor vsaj malce in za kratek čas ohladili.

Viri:
Dynamic of Changes in Carbon Dioxide Concentration in Bedrooms; Piotr Batoga, Marek Badura - sciencedirectassets.com
www.smithsonianmag.com
Preverite še:
Se zbujate utrujeni? Tu je 6 sobnih rastlin, ki lahko poskrbijo, da boste bolje spali

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren