Pomlad je tu, prihaja poletje in z njim nadležne žuželke. Kako se lahko učinkovito zaščitite pred brenčečimi nadlogami?

Pomlad je tu, prihaja poletje in z njim nadležne žuželke. Kako se lahko učinkovito zaščitite pred brenčečimi nadlogami? (foto: shutterstock) shutterstock
19. 5. 2020 Promocijsko sporočilo

Topli pomladni in poletni dnevi vabijo h gibanju na svežem zraku, sprehajanju po mestu in plaži. Zaradi letošnjih razmer, pa si bomo večerne osvežitve verjetno še bolj pogosto privoščili kar na svoji terasi ali balkonu, kjer pa se bomo, brez dvoma soočili z neprijetnim brenčanjem, brnenjem in preletavanjem nadležnih žuželk, saj je nekaj malih zverinic vedno kje v bližini in tudi pičijo prav rade. Da se boste pred njimi lažje ubranili, vam ponujamo kar nekaj namigov, kako se lahko učinkovito zaščitite.

V teh dneh se že prebujajo komarji, muhe, ose, mušice, obadi in mravlje itn. Piki žuželk praviloma niso nevarni, so pa zelo neprijetni (predvsem njihovo brenčanje lahko krati vaš, sicer miren spanec). Na mestu pika se pojavi oteklina, srbečica in rdečica.  In, če si poleti ob poznih popoldnevih ali večerih, ko se temperature malce spustijo, radi privoščite kakšno hladno osvežitev v obliki osvežilne pijače ali radi poležavate pod milim nebom, potem se boste nadležnimi žuželkam verjetno težko izognili. Odgnali jih boste le s primerno zaščito.

promocijski materiali

Svetla in gosto tkana oblačila

Za njo lahko za začetek poskrbite že s primernimi oblačili in tkaninami. Dobra zaščita so tako npr. svetla, široka in gosto tkana oblačila, kajti komarji, ki vam lahko najbolj pokvarijo prijetno poletno poležavanje na terasi, namreč radi pristanejo na temnih oblačilih, zelo dobro pa lahko preluknjajo tudi tesno prilegajoče se tkanine. Zato le izberite oblačila, ki jih krvoseski ne marajo in vsaj malo boste rešeni te nadloge.

Če pa vam tej nadležneži kratijo spanec, pa lahko z gosto tkanimi mrežami ali posebnimi zavesami zaščitite tudi okna svojega doma. Omislite pa si lahko tudi mrežo, ki jo namestite nad posteljo.

promocijski materiali

Ugasnite luči in pospravite živila

Žuželke imajo zelo dobro izdelan način, kako vas bodo našle in pičile. Insekt piči in pije vašo kri, ne da bi ga opazili. Šele kasnejše srbenje in pordela koža pokažeta, kje vas je zabodel. Veliko vlogo pri tem, ali vas bo insekt izbral ali ne, igrajo vaš vonj, toplota in vlaga kože. Torej, kaj še, po vsem tem lahko naredite in se pred žuželkami, predvsem komarji zaščitite? Verjetno bo najboljša zaščita ustrezno sredstvo za zaščito pred žuželkami, a vseeno lahko nekaj še naredite tudi preventivno: dobro je, da ob večerih oz., ko se začne temniti in nadležni krvosesi pridejo na plano, ugasnite luči, saj so žuželke hladnokrvne in jih privlači toplota, ki seva iz luči. Prav tako tudi pospravite ali primerno zaščitite vso hrano, ki jo imate zunaj. Tudi ta pritegne žuželke.

Najboljše pa bo, da si priskrbite učinkovita zaščitna sredstva proti žuželkam ...

promocijski materiali

Če se podajate v naravo, so tako repelenti Autan® tisti, ki vas bodo zaščitili pred piki komarjev in drugim mrčesom in so idealna izbira v času aktivnosti in preživljanja časa na prostem. Izbirate lahko med repelenti v obliki losjona, spreja in suhega spreja. Na podlagi dolgoletnih izkušenj pri zaščiti proti mrčesu in v kombinaciji s stalnim raziskovanjem vam zagotavljajo zanesljivo zaščito vaše cele družine. Med repelenti tako lahko najdete tudi takšne, ki vas bodo učinkovito zaščitile tudi pred tigrastimi komarji in klopi.

Svoj dom ali teraso, pa lahko zaščitite z Raid® električnimi aparati, spiralami, spreji, polnili in ostalimi preparati. Prav Raid® električni aparati s polnilom in spirale bodo učinkovito pregnali različne vrste mrčesa iz vašega doma in terase in tako boste lahko svobodno uživali na vaši terasi ali balkonu in mirno spali. Njihova učinkovitost je visoka, aparat pa vam bo zagotovil do 60. mirnih noči (aparati se med seboj razlikujejo). Njihova uporaba je sila preprosta. Ko se polnilo izprazni, ga zamenjate z novim, aparat pa ostane isti. Za zunanje prosotore, kot je npr. terasa, pa je idelana rešitev Raid® spirala, ki bo odgnala vse nadležneže.

promocijski materiali

Poskusite lahko tudi z eteričnimi olji

Žuželke ne marajo predvsem sivkinega, limoninega in metinega olja. Zato lahko poskusite tudi z izparilnikom, v katerega nakapljate nekaj kapljic teh olj v kombinaciji z vodo. Poskusite lahko tudi s svečo teh vonjev ali pa namestite sivkin šopek na mizo oz. teraso.

Več o tem, kako se lahko zaščitite pred mrčes, pa tudi tukaj: https://www.facebook.com/Sezonabrezzzskrbi/ in https://www.instagram.com/sezonabrezzzskrbi/?hl=en