10 naj poletnih destinacij Dalmacije

Le redki so zgodnji jutranji trenutki, ko za mnoge morda najlepše mesto v Sredozemlju zadiha s toplim pišem prek praznih ulic – horde turistov z vsega sveta se zgrinjajo na Stradun in rekordne cene hrane in pijače so povsod zapisane kar v evrih. (foto: Aleš Bravničar) Aleš Bravničar
3. 6. 2013

Najbolj obiskano območje v sosednji Hrvaški ponuja za vsakogar nekaj – kristalno čisto morje, odlično hrano in vrhunsko kapljico, rimske utrdbe, srednjeveška mesta ter več kot tisoč otokov, otočkov in v morje potopljenih skal.

Pred vami je deset najljubših kotičkov dalmatinske obale po izboru avtorja fotografij Aleša Bravničarja.

Dubrovnik

Danes v marmornem mestu na leto pristane več kot tisoč križark in z njih se izkrca kar milijon turistov. Kljub temu je mogoče v Dubrovniku, ki je del Unescove svetovne dediščine že od leta 1979, najti mirno konobo in popiti kavo na kakšnem od trgcev, medtem ko domačini neobremenjeno stopicljajo po vsakdanjih opravkih.

www.tzdubrovnik.hr

Nakovana

Najbolj romantična vasica južne Dalmacije, pet kilometrov oddaljena od Lovišta, je bila prvič omenjena že v 14. stoletju kot bojda ena najrazvitejših naselbin na Pelješcu, tik za Stonom.

www.nakovana.hr

Nakovana

Trstenik

Na središču južne obale Pelješca leži obmorsko mestece z vsega 100 prebivalci, ki si je zaradi lege in oblike priborilo naziv enega najlepših na hrvaški jadranski obali. In res, obdano z borovci je postavljeno globoko pod strm klif, pod katerim se leskeče sinje dalmatinsko morje.

www.peljesactravel.com/trstenik

Trstenik

Split

Split je hardcore Dalmacija, pravi primer epikurejskega življenja, z obveznim vinom, obilico morskih dobrot, popoldansko siesto in kramljanjem ob pijači med poznimi urami v neštetih bircih in konobah okrog rive. Hajduk je glavno gonilo mesta, na to vas bodo v Splitu opominjali povsod.

www.visitsplit.com

Split

Vis

Visu so ljubkovalno nadeli naziv jadranski Gibraltar in ga za širše prebivalstvo odprli šele leta 1989, tri leta, preden se je JLA po hitrem postopku umaknila iz številnih vojašnic in utrdb na otoku. Skupaj z Lastovom je Vis služil kot črta obrambe proti Jonskemu morju in po dveh urah trajekta iz Splita se zdi, kot da si vstopil v povsem drug svet. JLA je pustila na otoku neizbrisljiv pečat – danes je Vis pravi vojaški Disneyland, kjer si lahko ogledate podzemne rove, bunkerje, podmorniška pristanišča jugoslovanske vojne mornarice, sedež Tanjuga in celo letališče.

www.tz-vis.hr

Vis

Lovište

Lovište je najbolj varovana skrivnost Pelješca – zaspana vasica na koncu polotoka, kjer boste našli tisto prvinsko pristno gostoljubje hrvaških domačinov in tudi peščice Slovencev, ki so svoj dom našli tukaj.

www.loviste-peljesac.com

Lovište

Zaledje

Zaledje Dalmacije je nebrušen diamant, ki se ga je treba lotiti počasi. V delti Neretve, edinstveni poljedelski regiji Dalmacije, vzgojijo na leto 50 tisoč ton mandarin, ki jih izvažajo v Rusijo, Anglijo ter kakopak k nam pod Alpe. Tukajšnje lubenice, fige in paradižniki so še prav posebno slastni.

Bečinska jezera (zaledje)

Korčula

Zaradi majhnosti in intime je Korčula ostala eno najlepših renesančnih mest Sredozemlja, ki po mojem skromnem mnenju prekaša celo Dubrovnik. Od peščenih plaž Lumbarde (www.lumbarda.hr), vinorodnega Blata (www.tzo-blato.hr), Smokvice (brna.hr) pa vse do od Oliverja opevane Vele Luke (www.velaluka.info) je otok poln čarobnih presenečenj.

www.korcula.net

Korčula

Hvar

Mesto Hvar je hrvaški St. Tropez, Cannes in Juan-les-Pins, zlit v eno. Domačini, ki so eni najprijaznejših Dalmatincev naokoli, znajo za svoje goste odlično poskrbeti. Pravi užitek je jesti zelenjavo, ki raste le nekaj kilometrov okrog hiše, in piti domače vino.

www.tzhvar.hr

Hvar

Ston

Dalmacija ima tudi svoj mali kitajski zid. Ta stoji nad srednjeveškim Stonom, ki je svoj obstoj zaznamoval v zlatih časih Raguse sredi 14. stoletja, ko je Dubrovnik osvojil Pelješac. Ogromen peterokraki kamniti titan, dolg več kot pet kilometrov, so do današnje oblike dograjevali kar 200 let. Zid je največja utrdba v Evropi in druga največja te vrste na svetu za tistim na Kitajskem, a je kljub tem dejstvom število turistov, ki se ustavijo v Stonu, presenetljivo majhno. Za obiskovalce so ploščadi obzidja odprli šele pred nekaj leti in na ogled je le del zidu med 30 obrambnimi stolpiči, ki se raztezajo po njegovi dolžini.

www.ston.hr

Ston

Tekst in foto: Aleš Bravničar