5 razlogov, zakaj vas bo navdušila Bela krajina

5 razlogov, zakaj vas bo navdušila Bela krajina (foto: RIC Bela krajina) RIC Bela krajina
17. 10. 2022

Iščete idejo za izlet? Dovolite, da vas očara Bela krajina z neverjetnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi.

Izjemna narava

Bela krajina se ponaša z izjemno naravo in pestro biodiverziteto. Navdušile vas bodo kar tri reke: Kolpa, Lahinja in Krupa. Vsaka je po svoje posebna in ponuja edinstveno doživetje. Poleti se lahko tam prijetno osvežite, v drugih letnih časih pa preprosto sprostite.

Obiščite tudi Divji potok, skriti zaklad narave v objemu kočevskih gozdov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bela krajina (@bela.krajina)

Pokrajina skrbi tudi za ljubitelje pohodništva. Mirna gora ponuja številne poti, obenem pa nosi zanimivo legendo: v votlini na gori naj bi domoval zloben zmaj. Ko je v dolini dozorelo žito in grozdje, je zmaj bruhal oblake, iz katerih je padala debela toča, ki je sedem let zapovrstjo uničila ves pridelek. Ker je zavladala lakota, so se ljudje zatekli po pomoč k sv. Frančišku Ksaveriju, varuhu pred vremenskimi težavami. Ko so nad zmajevo votlino pozidali svetniku posvečeno cerkev, je zavladal mir, temu primerno pa je gora dobila ime "Mirna gora".

Bogata tradicija

Bela krajina se nahaja na prepihu različnih veroizpovedi in etničnih pripadnosti, zato je njihova kulturna dediščina izjemno bravita. Tamkajšnji prebivalci jo s ponosom ohranjajo in predstavijo tudi obiskovalcem. Še danes se v Beli krajini odvijajo dogodki, kot je denimo ikonično Jurjevanje, najstarejši folklorni festival v Sloveniji.

Območje pa slovi tudi po rokodelstvu. Med najbolj prepoznavne tradicije sodi predelava lanu, iz katerih izdelajo znamenita bela oblačila ter ustvarjanje znamenitih pisanic.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bela krajina (@bela.krajina)

Zanimiva zgodovina

Tudi za ljubitelje zgodovine je Bela krajina zanimiva destinacija. Tam se nahajajo pomembna arheološka najdbišča, ravno v Beli krajini pa so bili prvi, ki so se uprli okupatorju.

Zgodovino lahko bolje spoznate v Belokranjskem muzeju Metlika. Tam vas čakajo zanimivi predmeti, najdeni na območju celotne pokrajine. Najstarejše najdbe izvirajo še iz paleolitika. V muzeju pa najdete tudi številne interaktivne točke, na katerih zgodovino spoznate na zabaven način.

Pomemben košček zgodovine lahko spoznate tudi v Kulturnem domu Črnomelj. Na razstavi Domovina je kul(tura) boste bolje spoznali obdobje upora proti okupatorju, razstavo pa si lahko ogledate samostojno, vodeno ali doživljajsko. Kulturni dom Črnomelj pa je aktiven še danes; tam si lahko ogledate gledališke predstave, filme, nastope in še veliko več.

Slastna kulinarika

Prebivalci Bele krajine pa izjemno cenijo tudi svojo okusno kulinariko. Med najbolj prepoznavne jedi sodi belokranjska pogača, priljubljene pa so tudi jedi z jagnjetino in odojkom.

Na območju najdemo tudi številne pridelovalce vin, ki žanjejo uspehe tudi na svetovni ravni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bela krajina (@bela.krajina)

Vse belokranjske dobrote na enem mestu najdete v Hiši dobrot Bele krajine. Tam so zbrane vse kulinarične specialitete lokalnih ponudnikov; od vin in čajev, do mlečnih ter žitnih izdelkov. Na voljo je degustacija, dobrote pa lahko kupite in si tako tudi doma pripravite belokranjsko kulinarično razvajanje.

Nepozabna doživetja

Bela krajina ponuja doživetja, ki vam bodo ostala še dolgo v spominu. Med drugim se lahko prelevite v pastirje, preživite čas na kmetiji in bolje spoznate delo pastirjev. Odpravite se lahko na rokodelske ali na kulinarične delavnice, na katerih se naučite peke znamenite pogače.

Ljubitelje kulture bo navdušila družinska Otonova pustolovščina, na kateri s pomočjo ugank Otona Župančiča bolje spoznate belokranjsko zgodbo. V Beli krajini pa se lahko vrnete v šolske klopi v posebni Osnovni šoli Brihtna glava, kjer se čas zavrti nazaj v 50. leta 20. stoletja. 

Da bi izbrali pravo doživetje zase, se ob prihodu odpravite v Zakladnico Bele krajine, ki služi kot nekakšna vstopna točka: tam vas bodo na hitro seznanili z vsemi zanimivostmi in zgodbami, ki jih pokrajina ponuja.

Bela krajina nedvomno ponuja nekaj za vsak okus, zato si jo obvezno dodajte na seznam destinacij, ki jih boste obiskali še letos!