Enodnevni izlet v Italijo: Marano Lagunare pri Gradežu

Enodnevni izlet v Italijo: Marano Lagunare pri Gradežu (foto: DDD) DDD
11. 7. 2020

Marano Lagunare (laguna) je ribiško mestece z okoli 1800 prebivalci, ki leži v Furlaniji Julijski krajini v neposredni bližini mesta Gradež ter približno 50 kilometrov daleč od Trsta.

Mesto ima dolgo zgodovino, saj so ga ustanovili Rimljani najverjetneje kot vojaško utrdbo z namenom varovanja bližnjega Ogleja, ki je bil takrat glavno rimsko mesto Benečije in Istre.

DDD

Z razvojem Palmanove okoli leta 500 našega štetja je Marano izgubil svoj vpliv ter bil v naslednjih stoletjih močno povezan in odvisen od Beneške republike. Leta 1797 je prešel pod avstrijsko cesarstvo, leta 1866 pa je mesto postalo del Kraljevine Italije.

DDD

Konec 19. stoletja se je mestece ponovno gospodarsko razvilo in postalo pomembno ribiško središče, danes pa je znano tudi po svoji turistični ponudbi.

DDD

Maranska laguna se sestoji iz treh zalivov, ki jih od odprtega morja ločujeta dve veliki bareni. Barene so nekakšni ilovnati otoki, ki jih morje stalno poplavlja. V laguno se izlivajo tri večje reke (Stella, Corno in Ausa) ter več potokov, kar znatno blaži slanost vse lagune in to je tudi vzrok za izredno številna ribja naselja v njej.

DDD

Laguna je tudi habitat mnogih ptic, zato je bila leta 1979 proglašena za mednarodno zaščiteno področje. Na njem sta dva rezervata, in sicer Naravni rezervat izliva reke Stella, in Mokrišče Valle Canal Novo, ki zavzemata del kopnega in del lagune.