Ideja za izlet: sproščanje v naravi ob Belopeških jezerih

Ideja za izlet: sproščanje v naravi ob Belopeških jezerih (foto: Profimedia) Profimedia
27. 8. 2022

Nikoli vam ne bo žal, če proste dneve preživite v naravi. V vsakem vremenu!

Belopeška jezera (Laghi di Fusine ali Mangartska jezera) s svojo zeleno-modro barvo vode in pogledom na veličastni Mangart nikoli ne razočarajo. Najdemo jih v Italiji, le nekaj kilometrov za mejnim prehodom Rateče v smeri proti Trbižu.

V Mangartski dolini v bližini italijanskega Trbiža, se nahajte dve ledeniški jezeri, ki ju poleg nam najbolj znanega imena Belopeška jezera, imenujejo tudi Klanška ali Fužinska jezera.

Zgornje jezero leži na nadmorski višini 929 m.

... Spodnje pa na 924 m nadmorske višine.

Do njih pridemo po cesti iz Kranjske Gore oz. Rateč proti Trbižu. Že kmalu za mejnim prehodom bodimo pozorni, ko se levo odcepi cesta za Laghi di Fusine, kateri nato sledimo do parkirišča pri spodnjem ali zgornjem jezeru.

Bolj "leni" se lahko do njih odpravite z avtom. Lahko pa si nato privoščite sprehod okrog enega ali obeh jezer.

Tisti bolj aktivni pa se odpravite kar peš iz Kranjske Gore ali Rateč. Ali pa še bolje; s kolesom iz Mojstrane ali Kranjske Gore, saj do njih vodi ena lepših kolesarskih stez, ki z izjemo zadnjega klanca proti jezeru, ni zahtevna in je primerna za družine z otroci. 

(Mojstrana – Belopeška jezera – Mojstrana - 53km)

Za tiste najbolj aktivne pa so Belopeška jezera izhodišče za izjemno zahteven vzpon na Mangart (5h 30min). Ali pa za ture proti Poncam: Zavetišče pod Ponco (45 min), Mala Ponca (2 h 30 min), Srednja Ponca (2 h 30 min), Zadnja Ponca (4 h 15 min), Visoka Ponca (3-4h). 

Poglejte si še: