Ideja za izlet: Na hajofu ste se že peljali?

Ideja za izlet: Na hajofu ste se že peljali? (foto: Shutterstock) Shutterstock
17. 2. 2018

Tokrat se podajamo poiskat še delujoč, plavajoč, od moke pobeljen mlin in raziskat okolico. Že veste, kam nas bo poneslo?

K skrivnostni Muri

Mura še zdaleč ni edina reka, ki bi imela (plavajoče) mline, toda ko pomislimo na­nje in na velikanska kolesa, ki se vrtijo po­leg njih, pa na brode, se nam v domišljiji izriše prav Mura.

Ogled mlinov in Mure z okolico ni zahte­ven podvig, zato to lahko storite kadarko­li, razširite še z ogledom širše okolice in obiskom Krajinskega parka Goričko … pa bo dela za ves dan.

Najprej do Babičevega mlina v Veržej.

Nekoč je bil povsem plavajoč, danes pa mlinarska hiška stoji na kopnem, v vodi je le mlinsko kolo. Zanimivo bo spoznati starodaven način mletja moke. V mlinu ponujajo belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke.  

Kako do tja: avtocesto A5 zapustite pri Vučji vasi, nadaljujte proti Križevcem pri Ljutomeru, od tam pa proti Veržeju na severovzhod.  

V Ižakovcih je drugi mlin.

Po izvirnih na­črtih so ga izdelali leta 1999. Je lesen in z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih.  

In ko boste že tam, obiščite Otok ljubezni. Naravnemu otoku, ki ga je ustvarila reka Mura, so ime nadeli domačini. Na otoku življenje nikoli ne zamre, pravijo. Ob njem je brod, ki vsak dan vozi čez reko, na njem bürjaški muzej (poleti se lahko vrnete še na bürjaške dneve), posebno doživetje je 'pajani kruj', ki si ga menda lahko pripravi vsak sam na odprtem ognju, pripravljajo pa tudi izvrstne domače jedi.

Ob Muri vodijo tudi učne poti, ki tudi pozi­mi omogočajo simpatičen sprehod.

 In seveda, v Prekmurju vedno izkoristite priložnost, da poiščeta dobro staro gostil­no in domače prekmurske jedi.

Vir: 52 izletov avtorice Nine Arlič

Več informacij poiščite še na: izakovci.si, www.beltinci.net, www.park-goricko.org,

Še nekaj idej za izlete: