Ideja za izlet: Rabeljsko jezero

Ideja za izlet: Rabeljsko jezero (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
9. 6. 2019

Če bi se šli radi ohladit, sprosit, morda zaveslat ... Rabeljsko jezero je odlična destinacija.

Rabeljsko jezero (oz. Lago del Predil) je jezero v italijanski občini Trbiž v Julijskih Alpah. Nahaja se v neposredni bližini prelaza Predel, ki predstavlja državni mejni prehod med Italijo in Slovenijo. Od mejnega prehoda Rateče do Rabeljeska jezera vas loči 20 kilometrov in slabih 25 minut vožnje. 

Jezero ledeniškega izvora je nastalo v morenski kotanji. Leži na višini 959 metrov nadmorske višine, dolgo je okoli 1.400 m, široko do 400 m, največja globina pa je 35 m. (Vir: Wikipedia)

Rabeljsko jezero obdaja čudovita narava, gozd in osupljiva gorska kulisa. A pozor: voda v jezeru je precej hladna, nekateri si upajo stopiti v vodo samo do kolen. 

Foto: Ana Vehovar

Pohodi in veslanje na Rabeljskem jezeru

K izletu lahko dodate pohodne ture ali pa preveslate jezero s kajakom, supom ali napihljivim čolnom. Nekaj malega lahko najamete ob jezeru.

Zaradi pogostega popoldanskega vetra je ob jezeru tudi Windsurf center. Če želite brezvetrje, se torej raje odpravite v dopoldanskem času. Gostinska ponudba je skromna, zato prinesite s seboj piknik košarico.

Lahko pa je to le točka za počitek, ko ste namenjeni v dolino Soče

Kako je s parkirnino? 

Če na vas ravno naleti osebje, ki občasno pobira parkirnino, boste za cel dan odšteli 3,50 evrov, sicer pa ni parkirnih avtomatov.

Foto: Erik Smrekar

Preberite še pripovedko o tem, kako je nastalo Rabeljsko jezero si lahko preberete tukaj

Izletu lahko dodate: