Ideja za izlet: Zelenci – nepozabno zeleno doživetje

Ideja za izlet: Zelenci – nepozabno zeleno doživetje (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2019

Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, je zapisal: »Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega.« Ko se boste sprehodili do smaragdno zelenega jezera, se boste verjetno strinjali z njim.

Naravni rezervat Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren, ob cesti iz Kranjske Gore proti Ratečam. Rezervat, ki je življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin, obsega 14 hektarjev. Do smaragdno zelenega jezera, v katerem na dan vre Sava Dolinka, in po močvirnati okolici s čudovitim razgledom pa se lahko brez škode za naravo sprehodite po posebni leseni brvi.

Možna izhodišča:
  • Kranjska Gora–Zelenci: 1 ura
  • Rateče–Zelenci: 20 minut
  • Okrepčevalnica Zelenci–Zelenci: 5 minut

Če se odločite za prvo, sledite oznakam za smučišče Kranjska Gora. Ob vznožju smučišč na velikem parkirišču pustite avto in nadaljujte po Borovški cesti. Cesta vas skozi gozd pripelje do podkorenskega dela smučišča. Od tu nadaljujte do parkirišča ob vznožju vlečnice in dvosedežnice Velika dolina in naprej po lepo urejeni poti, ki se spusti do brvi čez reko Savo Dolinko. Na drugi strani brvi nadaljujte levo in ob glavni cesti proti Ratečam vse do okrepčevalnice Zelenci. Od okrepčevalnice je pred vami le še 5 minut hoje do Zelencev.

Namig:

Če ljubite skrivnostnost in idiličnost, je Podkoren vaše zatočišče. Zna pa biti tudi noro zabaven, saj gosti Srečanje parkeljnov treh dežel, pa eno najbolj znanih zgornjesavskih veselic.

Zelenci

Vir: www.hribi.net, www.kranjska-gora.si