Ideja za poletni oddih: 'eko' hrvaški otok

Občine na Krku že nekaj let trajnostno ravnajo z odpadki, s certifikatom 'Zero Waste' pa bi postale še bolj prepoznavne tako v sosedski državi kot v tujini kot vzor ekološkega ravnanja z odpadki ter visoke kakovosti življenja. (foto: Profimedia) Profimedia
6. 5. 2021

Največji hrvaški otok v objemu Kvarnerja stremi k boljšemu jutri in odslej k sebi še posebej privablja isto misleče turiste. 

Na pobudo okoljske organizacije Zelena akcija je namreč komunalno podjetje Ponikve eko otok Krk, odgovorno za ravnanje z odpadki na hrvaškem otoku, pristopilo k sodelovanju v projektu 'Prehod v Evropo brez odpadkov, ena skupnost naenkrat.'

Zdaj, bolj kot kdajkoli prej, obstaja večja nuja za smiselno ukrepanje za boljšo prihodnost planeta. Čeprav smo na nekaterih področjih v Evropi že dosegli pomemben napredek, ostajajo izzivi in ​​ovire, ki preprečujejo, da bi se Zero Waste še naprej trdno širil.

Kot odgovor na obseg okoljskih kriz, s katerimi se soočamo danes, je čas za ukrepe na terenu.

Zahvaljujoč projektu bodo občine na otoku Krk vstopile v postopek pridobivanja certifikata European Waste Cities – potrdilo prejmejo občine z uradnim sledenjem strategiji nič odpadkov, ki temelji na sistematičnem zmanjševanju odpadkov preko ukrepov za povečevanje ponovne uporabe, recikliranja in kompostiranja.

Pridobitev tega certifikata bo pomenila dodatno blagovno znamko otoka kot zaželene turistične destinacije in kraja za udobno, bolj osveščeno življenje.

Fotografija: profimedia

Preberite več na Metropolitan.si