Najboljši muzeji športa v Evropi

Najboljši muzeji športa v Evropi (foto: Profimedia) Profimedia
28. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ne marate muzejev in galerij, a imate radi šport? 

No, potem ob obisku velikih mest združite muzej in šport ter obiščite športne muzeje. Za vas smo izbrskali nekaj najboljših in najbolj zanimivih v Evropi.

Wimbledon Lawn Tennis, London (Anglija)

Največji muzej na svetu, posvečen tenisu, so ustanovili leta 1977, za širšo javnost pa so ga odprli leta 2006. Muzej obiskovalce popelje skozi zgodovino tenisa, najstarejši razstavljeni teniški rekvizit pa ima letnico 1555. Prav tako muzej popelje skozi zgodovino največjega, najstarejšega in najslavnejšega teniškega turnirja na svetu Wimbledona, uradno imenovanega The Championships, ki se je začel davnega leta 1877. Muzej je seveda ob igriščih, kjer se vsako leto na začetku julija odvija ta znameniti teniški turnir na travnati podlagi.
Več o wimbledonskem muzeju na http://www.wimbledon.com.

Ferrari, Maranello (Italija)

Muzej najbolj slavnih in legendarnih športnih avtomobilov na svetu se nahaja poleg tovarne Ferrari v Maranellu blizu Bologne. Muzej so odprli leta 1990, razširili pa so ga leta 2004. V njem so razstavljeni praktično vsi legendarni dirkalniki, tudi tisti najredkejši in najvrednejši npr. ferrari 250 GTO letnik 1962, ki je ocenjen približno na 70 milijonov evrov in bi bil tudi z lahkoto prodan zasebnim zbirateljem. Letno muzej, ki se razteza na 2.600 kvadratnih metrih, obišče več kot 180 tisoč ljudi. V bližnji Modeni je še en muzej, ki pa je bolj posvečen lastniku in konstruktorju Enzu Ferrariju.
Več na: musei.ferrari.com/en/maranello.

World Rugby Museum, Twickenham, London (Anglija)

Muzej ragbija je ob stadionu Twickenham, ki je v lasti angleške ragbi zveze. V muzeju, ki so ga odprli leta 1996, lahko vidite kar 37 tisoč razstavnih eksponatov, ki se navezujejo na to najbolj 'moško' igro med vsemi moštvenimi, športnimi igrami.
Več na http://www.worldrugbymuseum.com/

Alpski smučarski muzej Elan, Begunje na Gorenjskem

Elan, ki velja za eno najbolj inovativnih podjetij na področju razvoja smuči na svetu, je leta 2018 odprl svoj muzej. Tako je Elan postal prvi izdelovalec smuči, ki se lahko pohvali s svojim muzejem. V muzeju si lahko ogledamo razvoj smuči od začetkov pa vse do najsodobnejših smučk ter mejnike v oblikovanju smuči. Elan je v svoji več kot 70-letni zgodovini na trg poslal vrsto izdelkov, ki so s svojo tehnologijo, obliko in tehničnimi lastnostmi spreminjali zgodovino alpskega smučanja. Podjetje je svojo zgodbo začelo leta 1945, ko je Rudi Finžgar na Zgoši pri Begunjah ustanovil obrtno zadrugo Elan, v njej pa je začel izdelovati smuči in telovadno opremo. Elen se lahko tudi pohvali, da je na njihovih smučkah tekmoval največji med največjimi Ingemar Stenmark.
Več na http://museum.elanskis.com/sl/.

DFB – Deutsches Fußballmuseum, Dortmund (Nemčija)

Nacionalni muzej nemškega nogometa so odprli leta 2015 v mestu Dortmund, ki velja za prestolnico nemškega nogometa, saj iz okolice prihaja največ dobrih nogometašev, prav tako je dortmundska Borussia znana po najboljši mladinski nogometni šoli.
Več na: https://www.fussballmuseum.de/
Znani in dobro obiskani so tudi muzeji posameznih evropskih nogometnih velikanov, kot so Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Ajax, Bayern, Juventus …

Britanski muzej golfa St. Andrews (Škotska)

Muzej – British golf museum – je na vzhodni škotski obali 50 kilometrov oddaljen od Edinburga. Poleg je golf igrišče Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, ki velja za najstarejše na svetu. Ustanovili so ga davnega leta 1754 ter je po svetu znan tudi pod imenom Home of Golf (Dom golfa). Muzej so odprli leta 1990 in v njem si lahko ogledate zgodovino tega elegantnega športa od srednjega veka pa do današnjih dni.
Več o muzeju na https://www.britishgolfmuseum.co.uk/.

Olimpijski muzej, Lozana (Švica)

Največji in najobsežnejši muzej, posvečen olimpijskim igram, je ob Ženevskem jezeru. Odprli so ga leta 1993, letno pa ga obišče četrt milijona obiskovalcev. V Lozani so tudi glavne pisarne Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Več o muzeju na: https://www.olympic.org/museum.

Skimuseet Holmenkollen, Oslo (Norveška)

Smučarski muzej v glavnem mestu Norveške stoji v sklopu legendarne skakalnice Holmenkollen. Odprli so ga davnega leta 1923 in velja za najstarejši tovrstni muzej na svetu. V muzeju vas seznanijo z zgodovino smučanja, ki je staro okoli 4 tisoč let.
Več na: https://www.skiforeningen.no/holmenkollen.

Fotografije: Shutterstock, arhiv muzeja, Profimedia