Najlepša odprta stopnišča na svetu

Španske stopnice, Rim, Italija (foto: revija Lisa) revija Lisa
17. 3. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Stopnice so pravzaprav zanimiva stvar. Skrajšajo in olajšajo nam marsikatero pot, pospešijo srčni utrip, ponudijo 'klop' za počitek in so seveda lahko tudi prava arhitekturna mojstrovina, ki spontano postane tudi središče in srce mesta.

Pa pojdimo pogledat, v katerih mestih lahko občudujemo najlepša odprta stopnišča na svetu.

Španske stopnice, Rim, Italija

Stopnišče na rimskem Španskem trgu je naročil francoski diplomat Étienne Gueffier leta 1723, ker je hotel, da se trg poveže s cerkvijo Trinità dei Monti na vrhu hriba, ki je bila last Francozov. Francesco de Sanctis in Alessandro Specchi pa sta bila arhitekta, ki sta naredila danes eno od najbolj poznanih stopnišč (138 stopnic) na svetu.

Potemkinove stopnice, Odesa, Ukrajina

Potemkinove stopnice so simbol Odese. Stopnišče (zgrajeno leta 1825), ki vodi od obale Črnega morja v center mesta, je dolgo 142 metrov, vendar se zdi zaradi optične prevare veliko daljše. Na dnu so stopnice široke 21,7 metra ter se ožijo do vrha, kjer so široke 12,5 metra.

Pri vznožju ob pogledu navzgor vidiš samo stopnice, na vrhu stopnišča ob pogledu navzdol vidiš samo obzorje, stopnice so zaradi vmesnih ravnin nevidne. Ime so dobile po slavnem nemem črno-belem filmu Bojna ladja Potemkin iz leta 1925, posnetem po resničnih dogodkih režiserja Sergeja Eisensteina. Prizor spopada na stopnicah med carsko vojsko in civilisti je postal kulten. Kopiral ga je tudi Brain de Palma v filmu Nedotakljivi. Na vrhu stopnic je kip Francoza De Richelieuja, prvega župana Odese. Gradbeni material so pripeljali iz takrat avstro-ogrskega Trsta.

Stopnice Escadaria Selarón, četrt Lapa, Rio de Janeiro, Brazilija

Najslavnejše stopnice, prekrite s keramičnimi ploščicami, je ustvaril čilenski umetnik Jorge Selarón (1947–2013). Delati jih je začel leta 1990 ter jih popravljal in dopolnjeval do svoje smrti. Točno 215 stopnic je prekritih s keramičnimi ploščicami iz 60 držav sveta, prevladujejo pa brazilske barve; rumena, zelena in modra.

Stopnišče do Nebeških vrat, gora Tianmen, Zhangjiajie, Kitajska

Nebeška vrata so 8 kilometrov stran od 1,5-milijonskega mesta Zhangjiajie v osrednji Kitajski. Iz mesta do nebeških vrat je napeljana kabelska žičnica, do samih vrat pa vodi 999 stopnic. Številka 999 v kitajski kulturi pomeni večnost ali večno življenje.

Stopnišče filadelfijskega muzeja umetnosti, Filadelfija, ZDA

Stopnišče je najbolj znano zaradi legendarnega filma Rocky (1976) in kadra, v katerem boksarski šampion teče in trenira na stopnišču muzeja. Idejo za scenarij je Silvester Stalone dobil po pogovoru s slavnim, žal že preminulim boksarskim mojstrom Joejem Fraizerjem, ki je živel in treniral v Filadelfiji.

Stopnišče templja Čand Baori, vas Abaneri v bližini mesta Džajpur, Radžastan, Indija

Eno od največjih znamenitosti Radžastana je zgradil kralj Čanda okoli leta 850, posvečena pa je Hashat Mati, bogu radosti in zadovoljstva. Na dnu stopnišča je bazen, kjer je približno 6 stopinj hladneje, domačini pa ga uporabljali za hlajenje ob vročih dnevih.

Stopnišče cerkve Jezusovega rojstva, Braga, Portugalska

Cerkev in stopnišče sta v predmestju Brage, imenovano Tenões. Cerkev je znano romarsko središče, ki mu še poseben čar dajejo čudovite dvojne baročne stopnice, ki so jih zgradili v 18. stoletju.

Stopnice Parka Güell, Barcelona, Španija

Güell je mestni park v Barceloni, ki so ga po načrtih največjega katalonskega arhitekta Antonija Gaudíja zgradili med letoma 1900 in 1914. Posebna atrakcija parka so tudi stopnice, ki se navzgor vijejo po dveh straneh, ki sta med seboj ločeni z organskimi skulpturami in nizkim zidom, ter vodijo do osrednjega dela parka.

Pot pred osrednjim delom preseka pošast, pravzaprav varuh parka – kuščar, pokrit s sijočimi mozaičnimi koščki. Naprej po stopnicah stoji še en plazilec, kačina glava. http://www.parkguell.cat/

Stopnišče na Schlossberg (grajski grič), Gradec, Avstrija

Zgodovinski center Gradca je eden od najbolje ohranjenih mestnih središč v centralni Evropi ter je bil leta 1999 uvrščen na UNESCOV seznam. Ena najbolj znamenitih točk starega jedra je grajski grič Schlossberg, do katerega vodijo 'cikcakasto' zgrajene prelepe gotske stopnice, ki so vodile do gradu ali utrdbe, od katere je danes ostal samo še stolp z uro. Od tu je čudovit pogled na mesto in na reko Muro ter umetni otok na njej.

Stopnišče templja z vrtovi Bahai, Haifa, Izrael

Dih jemajoče stopnišče z 19 terasami – vrtovi – vodi na vrh hriba Carmel. Tempelj je posvečen bahajstvu, monoteistični veri, ki jo je v 19. stoletju osnoval iranski izgnanec Baha Ulah, privrženec Baba. Ta verjame, da je bog samo en, in da vse vere prihajajo od istega boga, in da je vse človeštvo ena velika družina.

Stopnišče bazilike Sveto srce, Montmartre, Pariz, Francija

Po stopnicah se vzpnemo do najvišje točke Pariza, griča Montmartre, na katerem stoji Bazilika Sacré Cœur – Sveto srce, ki je ena od najbolj znamenitih pariških turističnih točk in ponuja veličasten razgled po vsem Parizu.