Najlepše knjigarne, kjer vas najprej prevzame prostor in šele nato knjige

Najlepše knjigarne, kjer vas najprej prevzame prostor in šele nato knjige (foto: Profimedia) Profimedia
24. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Greste radi v Konzorcij na Slovenski cesti v Ljubljani ali v Sanje na Trubarjevi ulici, morda celo v Bukvarno Ciproš v Mariboru ali pa v Gogo v Novem mestu. 

Po svetu je kup neverjetnih knjigarn, na primer tista v Argentini, narejena v starem gledališču, ali pa na Nizozemskem v gotski cerkvi, pa neverjetna knjigarna na Portugalskem, ki je navdihnila zgodbo Harryja Potterja. Pa pojdimo na izlet po najlepših knjigarnah na svetu – po Lizinem izboru, seveda.

The Strand bookstore, New York City (ZDA)

Knjigarno, ki je na Broadwayu na Manhattnu, je leta 1927 odprl priseljenec iz Litve Benjamin Bass. Ime je dobila po londonski ulici Strand. Knjigarna je danes v rokah Benjaminove vnukinje Nancy ter je prepoznana kot ena od znamenitosti New Yorka. Naprodaj imajo nekaj milijonov knjig, prodajajo pa tako nove kot rabljene knjige ter tudi tiste zelo redke.

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires (Argentina)

Čudovito stanovanjsko hišo z gledališčem so zgradili leta 1919 za glasbenega impresarija Maxa Glücksmanna. Najprej so v gledališču, imenovanem Teatro Gran Splendid, nastopali umetniki tanga, pozneje pa so se tam odvijale kino predstave. Leta 2000 so v dvorani odprli knjigarno, ki je postala prava uspešnica, saj jo letno obišče več kot milijon obiskovalcev. Zaradi izjemnega ambienta je bila večkrat razglašena za najlepšo knjigarno na svetu.

Shakespeare and Company, Pariz (Francija)

Originalna knjigarna Shakespeare and Company, ki jo je leta 1919 odprla Američanka Sylvia Beach, je postala slavna, ko so se v njej začeli zadrževati znani umetniki, kot so Ezra Pound, Ernest Hemingway, James Joyce … Knjigarna je bila med 2. svetovno vojno zaprta, leta 1951 pa je Američan George Whitman ponovno v Parizu odprl knjigarno in jo čez nekaj let (1964) preimenoval v Shakespeare and Company v čast tako Sylviji Beach kot tudi Williamu Shakespearu, ki je imel tistega leta 400. obletnico rojstva.

Selexyz Dominicanen, Maastricht (Nizozemska)

Leta 2007 so 700 let staro katoliško gotsko cerkev, ki 200 let ni bila v uporabi, preuredili v moderno knjigarno, ki je takoj postala popularna in zelo obiskovana.

Livraria Lello, Porto (Portugalska)

Knjigarna pod tem imenom je bila odprta davnega leta 1869, od leta 1906 pa je na današnji lokaciji.Neogotska hiša s pridihom secesijskih elementov ima notranjost urejeno v stilu art deco ter velja za eno najlepših knjigarn na svetu. Sem je med svojim večletnim bivanjem na Portugalskem pogosto zahajala tudi pisateljica J. K. Rowling (Harry Potter).

Libreria Acqua Alta, Benetke (Italija)

Ena od najbolj nenavadnih knjigarn na svetu je v Benetkah. Ker v Benetkah pogosto poplavlja, so knjige zložene v čolne, gondole, kajake, kanuje in druge podobne predmete, da se ne zmočijo. Knjigarna Visoka voda (Acqua Alta), ki se je odprla pred nekaj več kot desetimi leti, je danes ena od znamenitosti mesta na vodi, je pa v bližini Trga sv. Marka.

Brattle Book Shop, Boston (ZDA)

The Brattle Book Shop so odprli leta 1828, od leta 1949 pa je v rokah družine Gloss. Danes velja za eno od največjih knjigarn, kjer prodajajo starinske knjige.

Carturesti Carusel, Bukarešta (Romunija)

Knjigarna je v starem delu mesta v čudoviti stavbi, ki jo je dala zgraditi bankirska družina Chrissoveloni na začetku 20. stoletja. Leta 2015 so končali rprenovo hiše ter v nekdanji prostorih banke odprli čudovito knjigarno.

Dom knjig (Дом книги), Sankt Peterburg (Rusija)

Knjigarna je v čudoviti secesijski stavbi, ki je bila zgrajena za podjetje Singer (šivalni stroji) na začetku 20. stoletja. Kmalu po oktobrski revoluciji se je v hišo naselila knjigarna, ki še danes velja za največjo v Sankt Peterburgu.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia