NAPAPIIRI - Božičkova vas, kjer že od leta 1950 deluje čisto prava Božičkova pošta

NAPAPIIRI - Božičkova vas, kjer že od leta 1950 deluje čisto prava Božičkova pošta (foto: profimedia) profimedia
23. 12. 2019

Na Finskem, točneje na Laponskem, se kakšnih 8 kilometrov severno iz mesta Rovaniemi nahaja Božičkova vas, uradno domovanje Božička.  

Božičkova vas se imenuje NAPAPIIRI, skoznjo poteka severni tečajnik ali polarni krog.  Vsekakor največja atrakcija te vasi je obisk Božička (Finci ga imenujejo Joulupukki), ki mu lahko prišepneš svoje želje, se z njim slikaš in ga pocukaš za brado.

profimedia

 V osrčju vasice deluje tudi Božičkova pošta, kjer se zbirajo pisma otrok in odraslih s celega sveta. Na pošti je možno kupiti različne voščilnice, znamke, pisma in darilca. S pošte lahko pošlješ Božičkova pisma z osebno noto in pakete.

profimedia

Na pošti uradujejo Božičkovi poštni pomočniki, ki neumorno žigosajo poštne pošiljke s posebnim, priložnostnim žigom. Pošta deluje že od leta 1950. Božičkova pošta se v finščini imenuje Joulupukin Pääposti.

profimedia

Rovaniemi

Okoli 63.000 prebivalcev Rovaniemija danes živi od "božičnega turizma", ki daje kruh številnim družinam, saj zaposluje več kot 7000 domačinov. V dokumentih prvič uradno omenjen leta 1453 je Rovaniemi leta živel kot skupek vasi, kjer so prebivalci živeli od lova, ribolova in poljedelstva, šele z odkritjem naravnih bogastev okoli leta 1800, ki je na območje pripeljalo tudi številne, ki jih je zajela zlata mrzlica, pa se je začel razvoj v pomembno gospodarsko središče.

profimedia

Med drugo svetovno vojno so Nemci med svojim umikom pred Rusi - 13. oktobra 1944 -  mesto požgali do tal. Uničili so okoli 90 odstotkov stavb, opustošenje je preživelo le nekaj hiš, cerkva in bolnišnice. 

No veliki razvoj mita o Božičku blizu Rovaniemija, ki ga Finci obožujejo že dolgo, pa se je začel šele leta 1985. Leta 2016 je število nočitev tujih gostov preseglo 1,5 milijona, ob 22-odstotni rasti pa je število tujih gostov preseglo število domačih gostov.

Preberite še: 9 filmov, ki jih je vredno pogledati med prazniki. ali Čas je za peko potic - prenesite knjižico z 10 recepti.