Pred potovanjem v eksotične kraje se primerno cepite!

Pred potovanjem v eksotične kraje se primerno cepite! (foto: Shutterstock) Shutterstock
3. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Za pravočasno in potrebno zaščito je treba poskrbeti, tudi če ne potujete v eksotične kraje.

Pred bližajočimi se počit­nicami naša potovalna evforija vsak dan samo še raste. Ni hujšega kot zboleti v tem najlepšem obdobju leta. Pri tem je dobro pomisliti na cepljenje in na dejstvo, da nevarni povzročitelji bolezni na nas ne prežijo le v daljnih in eksotičnih krajih.

Hepatitis A

Tudi v Sredozemlju in v Vzhodni Evropi lahko zbolite za vnetjem jeter zaradi onesnažene vode, solate, morskih sadežev ali neolupljenega sadja. Bolezen pri številnih ljudeh mine brez težav, drugi pa se spopadejo s slabostjo, bruhanjem in tiščanjem v želodcu. Cepljenje proti hepatitisu A se mora opraviti približno 14 dni pred začetkom potovanja.

Ošpice

Nevarna otroška bolezen vse pogosteje doleti tudi odrasle – priporoča se cepljenje. Posebno pomembno je tudi v klasičnih počitniških deželah, ker se epidemije po vsem svetu pojavljajo vedno znova. V preteklosti je bilo nekaj izbruhov v Italiji in Franciji, v zadnjem času pa tudi v ZDA. Zadostuje cepljenje deset dni pred začetkom potovanja.

Tifus

Za močno drisko se lahko skriva nevarna različica salmonel, ki jih v tropih, toda tudi v Južni Evropi, povzroča tifus. Pred njim se boste zaščitili s preprostim peroralnim cepljenjem dva tedna pred počitnicami.

Rumena mrzlica

Virusno obolenje prenaša komar in povzroči visoko vročino, slabost in bruhanje, ki imajo lahko tudi smrtni potek. Bolezen je razširjena predvsem v Afriki in Južni Ameriki. Cepljenje je treba izvesti najmanj deset dni pred potovanjem.

Malarija

Gre za najbolj razširjeno tropsko bolezen, prenaša pa se z muhami. Na žalost proti tej smrtni bolezni še ni nobenega cepiva. Na voljo so zdravila, ki jih je treba vzeti pred zadrževanjem na področju z malarijo in tudi po tem, ko nismo več tam.

Pomembno: osvežitveno cepljenje

Številni niso bili cepljeni že vse od otroštva, zato je treba vsakih nekaj let poskrbeti za imunizacijo – to je še posebej pomembno, če dopustujete na tujem, in sicer za otroško paralizo, tetanusom in davico.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri