Pred potovanjem v eksotične kraje obiščite potovalno ambulanto

8. 6. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Zaradi vse pogostejših potovanj v eksotične kraje narašča število potovalnih bolezni. Strokovnjaki opozarjajo na pravočasno zaščito pred boleznimi, s katerimi se lahko srečamo na potovanju: te so malarija, rumena mrzlica, tifus, steklina in okužbe z virusi hepatitisa, ki pa so tudi najpogostejše okužbe potnikov.

Okužbe z virusi hepatitisa predstavljajo najpogostejše okužbe, s katerimi se lahko srečamo na poti. S hepatitisom A se največkrat okužimo prek okužene vode in hrane, pogosto pa zbolevajo potniki v deželah s slabšim higienskim standardom. Okužba z virusom hepatitisa B na poti je predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov, neprofesionalne tetovaže, prebadanja kože, možna pa je tudi pri britju, friziranju in zobozdravstvenih storitvah, ki jih imamo na potovanjih.

Okužbe lahko potekajo brez bolezenskih znakov, lahko pa tudi resno ogrozijo naše zdravje. Vsem, ki potujejo v daljne in bližnje kraje, kot sta na primer Turčija, Egipt in Tunizija, zato strokovnjaki priporočajo cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B. Cepljenje poteka v dveh odmerkih. Pomembno je, da potniki ambulanto obiščejo vsaj mesec dni in pol pred odhodom na potovanje.

Potniki se na potovanjih v eksotične kraje lahko srečajo tudi z rumeno mrzlico, akutno virusno boleznijo, ki prizadene jetra in se prenese s pikom okuženega komarja. Bolezen lahko poteka v lažji obliki in je podobna gripi, lahko pa povzroči tudi smrt. Pojavlja se v tropskem pasu Srednje in Južne Amerike ter v centralni Afriki. Tudi rumeno mrzlico lahko učinkovito preprečimo s cepljenjem, ki je obvezno za vse potnike, ki potujejo na endemična področja te bolezni. Enkratno cepljenje zagotavlja desetletno zaščito pred boleznijo, cepljenje pa mora biti izvedeno najmanj deset dni pred potovanjem.

Na potovanjih se potniki lahko srečajo tudi z malarijo, ki jo prenašajo komarji med sončnim vzhodom in zahodom. Dobimo jo lahko v Srednji Ameriki, Braziliji, centralni Afriki, na Bližnjem vzhodu ter Indokitajskem polotoku. Pri preprečevanju bolezni je poleg zavarovanja pred piki zelo pomembno tudi jemanje antimalarikov pred odhodom, med bivanjem na območju malarije in po odhodu.

Strokovnjaki priporočajo tudi cepljen­je proti tifusu.

V ambulantah za potnike v povprečju obravnavajo od 5.000 do 7.000 potnikov na leto, predvsem zaradi cepljenj oziroma zaščite pred potovanji. Seveda pa tam opravijo tudi individualne razgovore glede na kraje, kamor se odpravljajo potniki, ko tudi ocenijo tveganja. Na podlagi ocene potnikom v ambulanti predlagajo ustrezno zaščito in jih opremijo z nasveti za zmanjšanje tveganja. Brez dokazila o cepljenju pa vstop v nekatere države sploh ni mogoč.

Potniki morajo pred odhodom obvezno na posvet v potovalne ambulante ali k osebnemu zdravniku, ki jim mora svetovati na podlagi ustreznih zdravstvenih smernic. Potnike je treba opozoriti tudi na pravilno obnašanje v prometu, ko so v tuji državi, ter na možen kulturni šok, ki lahko pomembno vpliva na njihovo ravnanje, predvsem v odnosu do spolnosti. Treba jih je opozoriti tudi na nujen obisk zobozdravnika pred odhodom na pot. Posebno tveganje pa so 'last minute' turisti, ki nimajo dovolj časa, da bi pred potovanjem poskrbeli za ustrezno zaščito.

V ambulanti za potnike opravijo individualne razgovore glede na kraje, kamor se potniki odpravljajo, in oceno tveganja. Potnikom predlagajo ustrezno zaščito in ustrezne nasvete za zmanjšanje tveganja.

Napisala: Suzana Golubov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri