Ideja za izlet: Preživite nepozaben dan na zasneženi Veliki planini

Ideja za izlet: Preživite nepozaben dan na zasneženi Veliki planini (foto: Arhiv Velika planina) Arhiv Velika planina
15. 2. 2017

Ko je v dolini megla, je Velika planina obsijana s soncem, pravijo. Spočili se boste že ob pogledu na prečudovito naravo, ki jo je na novo pobelil sneg.

Na Veliko planino se lahko najprej povzpnete z nihalko (iz doline Kamniške Bistrice, 10 km iz Kamnika) in nato s sedežnico. Od tam pa se vam odpre čudovita planota, ki kar vabi, da se odpravite na potep po sveže zapadlem snegu.

Ste si že kdaj nadeli krplje? Krpljanje je odlična rekreacija, in če bo to vaša prva izkušnja, se pripravite na nepopisen užitek. Ne potrebujete urejenih poti, primerno pa je tudi za tiste z manj kondicije. Krplje in palice si lahko izposodite pri zgornji postaji nihalke.

Odpravite se lahko tudi na sprehod ali daljši pohod po planini. Na strani www.velikaplanina.si predlagajo sprehod mimo pastirskega naselja na Malo planino, ki ima poseben čar tudi v zimskih mesecih, in sprehod do planine Dol. Vsi, ki ste željni daljše hoje, pa se lahko do planine Dol odpravite po planinski pešpoti iz doline Kamniške Bistrice (Kamniška Bistrica–Velika planina – 2 h 45 min).

Seveda se lahko tudi smučate. Posebej zabavno za vso družino pa bo zagotovo nočno sankanje.

Da po izletu ne boste ostali lačni, bodo za vas poskrbeli v gostišču Zeleni rob, ki je najvišje ležeče gostišče Velike planine.

Namig

Na Veliki planini vsako leto v pastirskem naselju potekajo pustni smuk (če se odločite za obisk takrat, ne pozabite vzeti maske), pastirčkove igre in tekmovanje starosvetnih smučarjev za pokal Šinkel.

Preden pripravite smučke in si nadenete pohodniške čevlje, pa seveda za dodatne informacije preverite na www.velikaplanina.si.

Preberite še: Kam v Sloveniji na sankanje?