Slavna spiralna stopnišča

Slavna spiralna stopnišča (foto: Profimedia) Profimedia
18. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Sliši se tako ne pomembno … stopnice. 

A v resnici niso zgolj nujen element, ki omogoča prehod v druga nadstropja, ampak so lahko zelo pomemben vidik oblikovanja prostora. Nekatera stopnišča so postala celo bolj slavna od svojih stavb. Mi smo našli najbolj slavna spiralna stopnišča, ki so zelo fotogenična, a zelo zavita. Spiralne stopnice so brez dvoma ene od velikih zvezd Instagrama.

Velika Mošeja, Samarra (Irak)

Veliko mošejo z 52 metrov visokim minaretom z zunanjimi spiralnimi stopnicami je v 9. stoletju postavil vladar mesta Samarra Al-Mutawakkil za časa tretjega – Abadidski kalifata. Leta 1278 so ob mongolski invaziji mošejo podrli, tako da se je do danes ohranil samo spiralni minaret.

Spomenik velikemu londonskemu požaru, London (Anglija)

Spomenik, ki je ob mostu London Bridge, je posvečen Velikemu londonskemu požaru leta 1666, ko je zgorelo 13.200 hiš in 87 cerkvenih poslopij. 62 metrov visoki stolp spomenik z razgledno točko, do katere vodi 311 spiralnih stopnic, so zgradili leta 1677.

Bramante,Vatikanski muzeji (Vatikan)

Dvojne spiralne stopnice v muzeju Pio-Clementino, ki veljajo za najlepše na svetu, je ustvaril arhitekt Giuseppe Momo leta 1932. Ime Bramante so dobile po arhitektu, ki je zasnoval prejšnje stopnišče leta 1505, in po katerem se je Momo tudi zgledoval.

Tulipanove stopnice, Queen’s House, Greenwich,London (Anglija)

Hiša angleške kraljice – Queen’s House (zgrajena leta 1635) ima čudovito spiralno stopnišče, katerega ograja je okrašena s tulipanovimi vzorci. Od leta 1937 je palača del narodnega pomorskega muzeja.

Nebotičnik, Ljubljana (Slovenija)

Nebotičnik, ki velja za simbol mesta Ljubljana, je nastal po načrtih velikega arhitekta Vladimirja Šubica leta 1931. Ena izmed znamenitosti mogočne stavbe, ki temelji na neoklasicizmu in art decoju, je tudi monumentalno spiralno stopnišče.

Loretto Chapel, Santa Fe. Nova Mehika (ZDA)

Nekdanja rimskokatoliška cerkev, ki se danes uporablja za muzej in poročno dvorano, je najbolj znana po svojih čudovitih spiralnih lesenih stopnicah, imenovanih Miraculous stair (Čudežne stopnice).

KPMG, München (Nemčija)

Notranje dvorišče investicijskega podjetja KPMG v Münchnu krasi inštalacija v obliki neskončnega stopnišča danskega umetnika Olafurja Aliassona.

Museo de Pobo Galego, Santiago de Compostela, Galicija (Španija)

Muzej (nekdanji samostan) predstavlja tradicijo in kulturo Galicije. Znan je tudi po trojnih nenavadnih spiralnih stopnicah iz 18. stoletja, ki jih je ustvaril baročni arhitekt Domingo de Andrade.

Contarini del Bovolo, Benetke (Italija)

Palača Contarini del Bovolo iz 15. stoletja je najbolj znana po multi lokastem spiralnem stopnišču. Na vrhu stopnišča, ki je odprto za obiskovalce, se ponuja brezčasen pogled na Benetke.

Sagrada Familia, Barcelona (Španija)

Sagrada Familia velja za eno najbolj znanih cerkva na svetu, predvsem po zaslugi čudežnega mojstra Antonia Gaudija. Tudi spiralna stopnišča, ki vodijo na vrh cerkve, so mojstrovina zase in prava paša za oči.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia