Tu je 6 slavnih svetovnih muzejev, po katerih se lahko “sprehodite” s kavča

14. 3. 2020
Deli
Tu je 6 slavnih svetovnih muzejev, po katerih se lahko “sprehodite” s kavča (foto: Photo by Yeo Khee on Unsplash)
Photo by Yeo Khee on Unsplash

Samoizolacija in mesta v karanteni seveda pomenijo, da smo vsi večinoma doma, ujeti med štirimi stenami. A ker je situacija pač kakršna je, si lahko naredimo dan po svoje. Tako lahko gledamo televizijo, serije na Netflixu, beremo dobre knjige, igramo šah in vsak dan jo lahko mahnemo na virtualni sprehod po enem od slavnih svetovnih muzejev. 

Udobno sedite na kavč ter pojdite z googlom na virtualni in predvsem zelo varni sprehod po svetovnih muzejih, na katerih je trenutno visi napis "ZAČASNO ZAPRTO".

Britanski muzej, London

profimedia

Ikonični muzej stoji v samem srcu Londona in obiskovalca popelje po zgodovini človeštva. Británski muzéj  je eden največjih in najslavnejših svetovnih muzejev. Leta 1753 ga je ustanovil sir Hans Sloane, zdravnik in znanstvenik, ki je v Montague House v Londonu zbral številna književna in umetniška dela. Kasneje je muzej za 20.000 funtov kupila britanska vlada, javnosti pa je bil odprt 15. januarja 1759. V muzeju je shranjenih približno osem milijonov predmetov, ki pričajo o človeški kulturi od začetka do danes. Za vstop v muzej kliknite tukaj.

Guggenheim muzej, New York
profimedia

Muzej Solomon R Guggenheim je znan po stavbi, kot je za zbirko. Edinstveno konstrukcijo je oblikoval Frank Lloyd Wright leta 1943 in ima ogromno spiralno rampo, ki se je pridružila, kar je imenoval, eno neprekinjeno tla. Muzej prikazuje izredno zbirko sodobne umetnosti, z deli vseh velikih mojstrov, od Picassa in Chagalla do Legerja in Maneta. Za sprehod po muzeju kliknite tukaj.

Musée d’Orsay, Pariz
wikipedia

Musée d'Orsay je narodni muzej Francije, ki stoji v središču Pariza na levem bregu Sene, v 7. okrožju. Predstavlja v glavnem francosko umetnost - slike, kipe, pohištvo in fotografije - iz obdobja med leti 1848 in 1914. Znan je predvsem po zbirki impresionističnih del umetnikov, kot so Monet, Manet, Degas, Renoir in Cézanne.  Muzej, odprt od leta 1986, se nahaja v zgradbi nekdanje pariške železniške postaje Gare d'Orsay in obsega 57.400 m² površin. Leta 2007 ga je obiskalo 3,2 milijona obiskovalcev. Za virtualni ogled kliknite tukaj.

Van Goghov muzej, Amstrdam
Stale Grut Unsplash

Van Goghov muzej je eden najbolj obiskanih muzejev v Amsterdamu, zato bo tudi virtualni sprehod nekaj posebnega in zagotovo zelo klikan te dni. Stalna zbirka nudi ogled približno 200 slik in 550 risb, ki prikazujejo vsa Vincentova razpoloženja. Tu so tudi dela njegovih sodobnikov in prijateljev ter dokumentacija, ki med drugim vsebuje stotine pisem, ki jih je Van Gogh napisal bratu Teu.

Galerija Uffizi
Photo by Matteo Lezzi on Unsplash

V Uffizi galeriji se nahaja ena najpomembnejših in najslavnejših slikarskih zbirk na svetu. Tu najdemo ne samo slikarje iz Firenc temveč tudi druge italijanske mojstrovine in številne slike iz drugih držav kot tudi številne antične skulpture. Kdor obiščeš Firence si želi ogledati to slavno galerijo, zato ljudje stojijo v dolgih vrstah pred vhodom. No vi pa jo lahko mirno mahnete na popoldanski "računalniški" s klikom tukaj. Prav zanimivo bi bilo videti, koliko ljudi po svetu se trenutno sprehaja po Uffizi.

Nacionalni muzej antropologije, Ciudad de México

Ciudad de México ima prek 160 muzejev in prek 100 umetniških galerij ter okrog 30 koncertnih dvoran. Veliko je del in poslikav Diega Rivera, ki je nekakšen nacionalni junak. Z morda po svetu še bolj znano ženo Frido Kahlo sta živela na južnem delu predmestja Coyoacan. Tam je sedaj več njunih studiev in zbirk, odprtih za javnost. No virtualno pa jo lahko mahnete v Nacionalni muzej antropologije, kjer hranijo tudi znameniti azteški kamniti koledar. Muzej ima 23 sob in je pravi raj za ljubitelje Majev.

L.T.D.

Kmalu bomo objavili še 6 muzejev, tako da vam ne bo dolgčas!

Priporočamo: Spoznajte izbrane kandidatke za Moj aktivni plan 2020 (video)

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih