Varčujem, torej potujem

18. 8. 2011

Kdor ima denar, se kopa v morju, kdor ga nima, pa v lavorju – ah, nikar ne poslušajte teh neumnosti. Raje najdite pravo pot do poceni počitnic.

Prvo pravilo

Najceneje je potovati zunaj sezone (in, mimogrede, tudi najlepše).

Drugo pravilo

Počitnice si organizirajte sami, zlasti če greste na izlet v kakšno veliko mesto. Kliknite na nizkocenovne letalske prevoznike – presenečeni boste, za kako smešne cene lahko poletite septembra na Ibizo, oktobra v Marakeš ali poleti v Stockholm in Oslo (Ryanair, Easyjet, Wizzair, Berlin air …). In nikar se ne trudite z iskanjem hotelov, poiščite kakšen prijeten hostel, kjer, naj vas potolažimo, prenočujejo prav vsi – mladi, stari in družine.

Eno od pomembnih pravil je tudi

Ne izbirajte modernih, mondenih krajev. Če boste počitnikovali v Budvi ali na Hvaru, bo temu primerno dražja tudi kava. Če ste starši šoloobveznih otrok, potem ste obsojeni na počitnice med sezono, a vseeno lahko kar nekaj privarčujete. Nikar ne hodite v hotel, poiščite si kakšen simpatičen apartma in si sami kuhajte. Prav za hrano v restavracijah in hotelih boste porabili največ denarja. In mimogrede – konec avgusta so cene vseeno malo nižje kot julija in na začetku avgusta, ko se na počitnice odpravi pol Evrope. Seveda ne smemo pozabiti na ponudbo v zadnjem hipu, ko agencije cene zares spustijo na najnižjo možno mejo. V Grčijo lahko za teden dni v apartma poletite že za dobrih 200 evrov.

In seveda ne pozabite na lepote Slovenije.

Počitnice v hribih, morda na Pokljuki, v Bohinju, v Podkorenu so lahko še bolj sproščujoče kot tiste na obleganem morju. Ste že bili v Prekmurju ali pa ob Kolpi? Ja, Slovenija skriva polno kotičkov, tudi cenovno ugodnih apartmajev in kampov, kjer lahko preživite čudovite počitnice.

Še nekaj nasvetov za poletno varčevanje z elektriko

Stanovanja ali hiše ne ogrevamo, luči skorajda ne prižgemo in tudi televizijski sprejemnik je pogosteje izključen. V toplih letnih obdobjih se poraba elektrike navadno že kar avtomatično zmanjša. Kljub temu lahko poskrbite, da bo račun še nižji.

Kombinirajte klimatsko napravo in ventilator

Največ elektrike boste seveda prihranili, če se boste popolnoma odpovedali klimatski napravi. Če tega ne želite, se morda odločite za nakup stropnega ventilatorja. Ko ta porazdeli hladen zrak po prostoru, se bo klimatska naprava redkeje zagnala in se naravnala na višjo temperaturo. Pri približno 30 kvadratnih metrov velikem prostoru boste na letni ravni tako prihranili približno 200 evrov.

Perilo sušite zunaj

Postopek sušenja v povprečnem sušilnem stroju porabi približno tri kilovatne ure elektrike. Če sušilni stroj deluje trikrat na teden, vas to stane med 8 in 10 evri na mesec. Če boste perilo v toplih mesecih od maja do avgusta sušili zunaj, boste prihranili približno 35 evrov!

Dosledno izklapljanje

Pred daljšim potovanjem morate izklopiti vse elektronaprave (na primer hladilnik, televizor, kavni aparat, radijsko budilko) – in sicer popolnoma (tudi iz stanja pripravljenosti). Ne pozabite: da bi se izognili nevarnosti nastanka neprijetnih vonjev in plesni, pustite vrata hladilnika in zamrzovalnika odprta.

Pospravite hladilnik

Dlje ko nekaj iščete pri odprtih vratih hladilnika, toliko več energije se izgubi. Red v hladilniku lahko prihrani tudi do pet evrov na letni ravni. Velja tudi poleti: idealna temperatura v hladilniku je sedem stopinj Celzija in –18 stopinj Celzija v zamrzovalniku. Če so temperature nižje, lahko letno vržete skozi okno tudi 20 evrov.

Iz Lise