Preprosti ukrepi, ki vam bodo pomagali pri hujšanju

14. 5. 2024
Deli
Preprosti ukrepi, ki vam bodo pomagali pri hujšanju (foto: Profimedia)
Profimedia

V svetu, kjer nas obkrožajo nenehne informacije o hitrih dietah in čudežnih rešitvah za izgubo teže, je lahko težko najti preproste in učinkovite metode hujšanja, ki dejansko delujejo. Vendar pa obstajajo preizkušene strategije, ki se jih lahko držimo in nam bodo preverjeno pomagale pri zdravi izgubi teže brez drastičnih sprememb življenjskega sloga. 

1. Ustvarjanje kaloričnega deficita

Osnovno načelo hujšanja je ustvarjanje kaloričnega deficita, kar pomeni, da porabimo več kalorij, kot jih zaužijemo. To ne zahteva drastičnega zmanjšanja vnosa hrane, ampak lahko začnemo z majhnimi spremembami, kot so izogibanje sladkanim pijačam, zmanjšanje porcij in izbira nizkokaloričnih prigrizkov. 

2. Povečanje telesne aktivnosti

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za zdravo hujšanje. Ni nujno, da se petkrat tedensko potimo v fitnes centru ali pretečemo maraton. Začnemo lahko z vsakodnevnimi sprehodi, kolesarjenjem do dela ali uporabo stopnic namesto dvigala. Cilj je, da postopoma povečujemo intenzivnost in trajanje telesne aktivnosti. Postopoma bo aktivno življenje postalo del vaše rutine in zdelo se vam bo povsem naravno, da se nekam odpravite peš ali s kolesom, namesto z avtomobilom.

3. Uživanje več vlaknin

Vlaknine nas dlje časa ohranjajo site, kar pomeni, da bomo zaužili manj kalorij skozi dan. Viri vlaknin vključujejo polnozrnata živila, sadje, zelenjavo in stročnice. Vključevanje teh živil v vsak obrok lahko pripomore k zmanjšanju apetita in izboljšanju prebave.

4. Pitje zadostnih količin vode

Pogosto zamenjujemo žejo za lakoto, kar nas lahko privede do nepotrebnega prenajedanja. Pitje zadostnih količin vode skozi dan ohranja potrebno količino vode v organizmu in zmanjšuje možnost, da bi jedli, ko nismo resnično lačni. Cilj je, da popijete vsaj 8 kozarcev (okoli 1,5 litra) vode na dan, seveda več, če ste fizično zelo aktivni. Z vsemi ostalimi tekočinami in hrano vred, bi tako morali moški na dan zaužiti vsaj 3,7 litrov tekočin, ženske pa 2,7 litrov tekočin.

Profimedia

5. Urejeno spanje

Pomanjkanje spanja je povezano z večjim apetitom in željo po nezdravi hrani zaradi neravnovesja hormonov, ki uravnavajo lakoto. Odrasli bi morali spati med 7 in 9 urami na noč. Dobra spalna higiena, kot je omejevanje izpostavljenosti modri svetlobi (zaslonom) pred spanjem, ustrezno senčenje oken in preprečevanje motenj med spanjem (piskanje telefona, gibanje domačih živali ipd.), potem še dodatno izboljša kakovost spanca.

6. Redno uživanje obrokov

Preskakovanje obrokov lahko vodi do večjega apetita kasneje in poveča verjetnost za prenajedanje. Uživanje rednih obrokov pomaga ohranjati raven energije in stabilizira nivoje sladkorja v krvi, kar zmanjšuje želje po hrani.

7. Pozornost med prehranjevanjem

Na spletu se o tem govori pod nazivom 'mindful eating' (pozorno prehranjevanje), pomeni pa, da se med jedjo posvetimo hrani in uživanju v hrani. Da torej ne počnemo nič drugega, kot je na primer gledanje televizije ali uporaba elektronskih naprav. To nam omogoča, da bolj uživamo v hrani, bolje prepoznamo signale sitosti in preprečimo prenajedanje.

8. Podpora skupnosti

Sodelovanje v skupinah za podporo ali deljenje ciljev hujšanja z družino in prijatelji lahko poveča motivacijo in nas ohranja odgovorne za naše odločitve. Skupnost lahko ponudi tudi nove ideje in strategije za obvladovanje izzivov pri hujšanju.

Ti preprosti koraki do lažje izgube odvečnih kilogramov bodo ne le učinkoviti, ampak tudi trajnostni. Za uspešno hujšanje ni potrebno slediti strogim dietam ali divje zahtevnim vadbenim režimom. Namesto tega lahko s preprostimi spremembami življenjskega sloga in malo vztrajnosti postopoma izgubimo težo in izboljšamo svoje zdravje. Najpomembnejše je, da najdemo pristope, ki so za nas učinkoviti in jih lahko vključimo v svoje vsakodnevno življenje.

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi