Prihaja najdaljši dan leta - praznujte ga v naravi!

Prihaja najdaljši dan leta - praznujte ga v naravi! (foto: pexels) pexels
15. 6. 2020

Konec tedna nas čaka sončev obrat oz. najdaljši dan leta na severni polobli. 

Poletni solsticij nastopi v soboto, 20. junija 2020, ob 21.44. Če bo vreme za vikend lepo, se lahko iz sobote na nedeljo odpravite v naravo oz. na kak hrib opazovati sončni vzhod, tako kot so to počeli naši predniki. 

pexels

Tradicionalno se je na dan poletnega sončevega obrata častilo vez z naravo in elementalnimi ter duhovnimi bitji, opravljali so se obredi za zdravljenje planeta, vidstva, ljubezni, spolnosti, ustvarjalnosti, sreče, zdravja, želja in zaščite. Poletni sončev obrat je čas praznovanja plodnosti. 

'Ob kresi se dan obesi'

Na ta dan so naši predniki kurili kresove. Od poletnega solsticija dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč.

Kresove so netili na vrhovih hribov, čim bliže nebu, nato so okoli ognja peli in plesali, skakali čezenj ali skozenj ter hodili po žerjavici.

Ker je Sonce izredno pomembno za planet Zemlja, saj s svojo toploto in svetlobo vzdržuje življenje na njej, je za naše prednike bil to eden od najpomembnejših praznikov.

Na ta dan bodite hvaležni, praznujte svoje življenje. Razmislite, za kaj ste hvaležni. Za sonce in na vse, kar imate ...

Več: Poletni solsticij – vrhunec energije 

Preverite pa tudi: