Razjasnimo: je zdravo piti kavo ali ne?

27. 6. 2022

Sprašujem za prijatelja, ki spije veliko kave ...

Slika 1/3

Preden spijemo naslednjo skodelico kave, poglejmo dobre in slabe posledice ter si odgovorimo na večno vprašanje: ali naj pijem kavo ali raje z njo preneham?

DOBRE POSLEDICE PITJA KAVE: 

Lahko spodbudi delovanje možganov in izboljša počutje. Manjše količine kofeina lahko izboljšajo osredotočenost, pospešijo reakcijski čas in odzivnost možganov. 

Antioksidanti, ki jih najdemo tudi v kavi, uravnavajo ravni prostih radikalov - to so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo veliko škodo v telesu, če so zbrane v večjih količinah. 

Lahko poskrbi za normalno delovanje srca, vsaj tako pravi raziskava iz leta 2022. Raziskovalci sicer niso povsem razjasnili mehanizma, ki stoji za vplivi kofeina na srce, a eden od njih izpostavlja, da določeni antioksidanti lahko zmanjšajo oksidativni stres in vnetja ter celo umirijo nenormalen srčni ritem. 

(Raziskava: https://www.jacc.org/doi/epdf/10.1016/S0735-1097%2822%2902446-9)

Med vadbo se boste izkazali odično, če prej spijete skodelico kave. Kofein naj bi vplival na aerobno  in mišično vzdržljivost, pravi raziskava. 

Raziskava: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00383-4 

SLABE POSLEDICE PITJA KAVE

Kava v vas lahko povzroči nervozo in nemir. Kofein namreč stimulira sproščanje adrenalina, to pa v prevelikih količinah lahko povzroči glavobole, težave s spanjem, razdražljivost, pogostejše uriniranje ...

Od kave ste lahko odvisni. Sicer ne tako kot od npr. nikotina, vendar se telo hitro navadi na dodaten val energije vsako jutro. Ko kakšen dan izpustite pitje kave, se lahko počutite utrujeno in razdraženo, saj se je telo vajeno prebuditi s kofeinom. 

Kava lahko vpliva na krvni sladkor ter povzroči hitro rast in potem padec le-tega. Diabetiki kavo lahko vseeno pijejo, vendar naj se o tem prej posvetujejo z zdravnikom. 

Kava lahko izniči ali ovira delovanje določenih zdravil. O tem vprašajte svojega zdravnika.

Profimedia

Ste že poslušali Aktivni podkast? Najdete ga TUKAJ!

Preverite tudi Preizkusite trik, ki vam lahko pomaga odpraviti napihnjenost ali pa 14-dnevna dieta UKC (dieta kliničnega centra): kakšen jedilnik predpisuje in ali bi se je morali držati?