14-dnevna dieta UKC (dieta kliničnega centra): kakšen jedilnik predpisuje in ali bi se je morali držati?

14-dnevna dieta UKC (dieta kliničnega centra): kakšen jedilnik predpisuje in ali bi se je morali držati? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 6. 2022

UKC dieta obljublja, da bi v samo dveh tednih lahko izgubili tudi do 9 kilogramov. Bi jo preizkusili?

Verjetno ste uspeli razbrati, da UKC dieto predpisuje klinični center. Na začetku so se je morali držati pacienti pred operacijo, saj so morali po hitrem postopku izgubiti več kilogramov. Danes pa se je radi držijo tudi vsi ostali, ki nimajo posebnih zdravstvenih stanj, ampak želijo le izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, na primer pred poletnim dopustom. 

Ker dieta traja le 2 tedna (lahko jo seveda podaljšate) in obljublja izgubo kar 9 kilogramov, je postala precej priljubljena.
Vendar, ali res deluje?

Na jedilniku ne boste našli sladkarij, zelo mastne in težke prehrane, kar je dobro. Pojedli boste kar nekaj zelenjave, jajc, rib ... Imeli boste 3 do 5 obrokov na dan, pri čemer si lahko za malico postrežete s sadjem. Do tukaj z dieto ni nič narobe ...

... dokler vam ne povemo, da je jedilnik pripravljen le za en teden, drug teden pa vse skupaj ponovite. Verjetno se ga boste hitro naveličali, tudi zato ker je zajtrk vedno enak. Poleg tega se UKC diete verjetno ne boste morali držati daljše obdobje, kar pomeni jo-jo učinek: hitro boste pridobili nazaj vse izgubljene kilograme in še kakšnega več. 

Pa tudi 9 kilogramov po vsej verjetnosti ne boste izgubili. Kakšnega se zagotovo odkrižate, a kaj, ko bo kmalu prišel nazaj ... Naše mnenje? Dieta ni primerna in se je ne poslužujte. Raje stopite do svojega zdravnika, ki bo priporočil prehrano glede na vaše navade in življenjski slog.

Na koncu preverite še, kaj o dieti meni sociologinja mag. Dragica Marta Sternad, ki je odgovorila na vprašanje neke bralke.*

In da ne pozabimo, pri procesu hujšanja je obvezno tudi gibanje in osvajanje zdravih navad - takšnih, ki bodo z vami ostale za vedno. Na primer kratek jutranji sprehod ali vsak dan doma pripravljeno kosilo. 

Poglejmo sedaj, kakšen jedilnik zapoveduje UKC dieta: 

PONEDELJEK

 • Zajtrk: polnozrnata žemlja in nesladkana kava 
 • Kosilo: špinača, kuhana na soljeni vodi in 2 trdo kuhani jajci
 • Večerja: zrezek (lahko tudi biftek) pripravljen v ponvi in zelena solata za prilogo

TOREK

 • Zajtrk: polnozrnata žemlja in nesladkana kava 
 • Kosilo: zrezek pripravljen v ponvi in zelena solata za prilogo, sadje
 • Večerja: kuhana šunka v poljubnih količinah

SREDA

 • Zajtrk: polnozrnata žemlja in nesladkana kava 
 • Kosilo: 2 kuhani jajci, 1 paradižnik in zelena solata
 • Večerja: kuhana šunka v poljubnih količinah in zelena solata

ČETRTEK

 • Zajtrk: polnozrnata žemlja in nesladkana kava 
 • Kosilo: piščanec pripravljen na žaru in zelena solata za prilogo
 • Večerja: sadje ali jogurt v poljubnih količinah (lahko tudi oboje)

PETEK

 • Zajtrk: polnozrnata žemlja in nesladkana kava 
 • Kosilo: zrezek pripravljen na žaru in zelena solata za prilogo, sadje
 • Večerja: karkoli z jedilnika (izberite 1 obrok)

SOBOTA

 • Zajtrk: polnozrnata žemlja in nesladkana kava 
 • Kosilo: riba ali zrezek in solata z limono za prilogo
 • Večerja: karkoli z jedilnika (izberite 1 obrok)

NEDELJA

Ni predpisanega jedilnika, zato lahko jeste vam ljube jedi, vendar v zmernih količinah. Držati pa se morate 3 do 5 obrokov na dan. 

Kaj pravite na zgornji jedilnik? Zelo verjetno bi bili lačni, ali pa se ga ne bi morali držati več kot dva predpisana tedna. Zato raje izbirajte zdrave odločitve glede prehrane, ki jih boste dejansko lahko vpeljali v svoj jedilnik in bodo tam tudi ostale. 

Poglejmo še vprašanje in odgovor sociologinje glede UKC diete. 

Vprašanje:

"Spoštovana! Čeprav je banalno vprašanje, me vendar muči že dlje časa. Pred enim tednom sem pričela z shujševalno kuro UKC (9 kg v 14 dneh). V prvem tednu sem jih izgubila 2,3 - 3. Ni veliko vendar upam na najboljše. V zvezi s tem me muči sledeče vprašanje. Na seznamu je napisana le kava brez mleka in sladkana z natrenom. Vse lepo in prav, vendar me zanima ali lahko v bodoče pijem kavo z mlekom - obožujem namreč belo kavo, in vseeno pri tem vzdržujem težo po 90 dnevni ločevalni prehrani ali pa bo to vplivalo na spremembo teže? Zanima me v kolikšni meri, ker resnično pogrešam ta božanski okus. Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam ter želim veliko uspehov še naprej. Lepo pozdravljeni"

Odgovor: 

"Spoštovani, če ste želeli izvedeti moje mnenje, potem vam lahko sporočim, da ste premladi, da bi takole hujšali, četudi gre stokrat za dieto iz UKC, ki jo poznam in ne verjamem vanjo. Kljub temu, da se boste strogo držali navodil, se lahko zgodi, da boste spet že izgubljeno težo pridobili nazaj. Za hujšanje morate imeti razlog, zdravniška navodila, pa bo rezultat. Vsi ostali poskusi imajo kratkotrajne učinke. /... / Kar pa zadeva mleko oz. kavo z mlekom ali smetano, pa je odveč tudi nepotrebna filozofija. Če vam ustreza, zakaj bi se ji odpovedali, povrhu vsega pa je ne boste popili nekaj litrov na dan, ali ne? Zmernost povsod, tudi pri mleku in smetani, ki sta lahko z najmanjšo vsebnostjo maščob, pa bodo strahovi še manjši. Lep pozdrav in odgovorno ter s pametjo pri odločitvah za diete, ki imajo lahko tudi stranske učinke."

Vir: Vizita

Kako bi odgovorili vi?

* To vzemite zgolj kot mnenje in ne nasvet. Slednje sprejemajte le od svojega osebnega zdravnika.