Razmišljata o dojenčku? OBVEZNO si zastavita teh 5 vprašanj

Razmišljata o dojenčku? OBVEZNO si zastavita teh 5 vprašanj (foto: profimedia) profimedia
15. 11. 2022

Se s partnerjem odločata, ali je primeren trenutek za načrtovanje družine? Potem si zastavita tudi spodnja vprašanja, ki vama pomagajo najti morebitne težave. 

Odločitev, da bosta imela otroka, je velik korak, zato ga morata narediti šele, ko si popolnoma zaupata in vesta, da lahko prebrodita še tako veliko oviro. Če je vajin odnos že sedaj trden, ga lahko otrok izboljša. Vseeno pa si zastavita še spodnja vprašanja. 

Ko ugotavljata, ali bi bil čas, da imata dojenčka, vama bodo prav prišla ta vprašanja: 

Kako se bova lotila načrtovanja družine?

Uskladita svoja pričakovanja že na začetku, da se izogneta morebitnim težavam. Se bosta torej lotila načrtovanja dojenčka "po urniku" in spremljala cikle ter naredila vse, da zanosita čim prej? Ali si bosta vzela nekaj več časa in pustila, da se zgodi, ko se bo pač zgodilo?

Razmislita tudi o tem, če vama zanositev slučajno ne uspe. Koliko časa in denarja sta pripravljena vložiti v preglede in preiskave ter morebitne umetne postopke oploditev. 

Kako sta finančno pripravljena? 

Čeprav bo malo uničilo romantiko, morata imeti pogovor o financah. Si lahko privoščita nekaj večjih nakupov, kot je postlejica, voziček in podobne stvari? Imata dovolj prostora, da preuredita sobo za dojenčka, ali bi se sčasoma morala preseliti? Kaj pa za vse sprotne, stvari, ki jih bo otrok potreboval, kot so hrana, oblačila, igrače in druge stvari, imata toliko dodatnih sredstev?

Naredita vsaj približen finančni načrt, da vaju kakšen strošek ne preseneti. 

Sta pripravljena žrtvovati nekaj svobode? 

Sedaj si lahko privoščita, da sprejmeta povabilo na večerjo tik pred zdajci, na potovanju počneta, karkoli želita, uporabita nekaj več denarja za hobije, spita celo noč (in tudi čez dan) ...

Dojenček bo vse skupaj obrnil na glavo, vendar na dober način. Bo pa potrebnega nekaj več prilagajanja in načrtovanja, oziroma puščanja več časa za nepredvidljive stvari (če se dojenček ob nepravem času pokaka ali bruha, ravno spi, zboli ...). 

Si zares želiva otroka? 

Trapasto vprašanje, vendar si ga vseeno zastavita. Nekateri pari otroka načrtujejo, ker tako pričakuje družina ali prijatelji in družba. To naj bo izrecno vajina želja. Za korak se odločita, ker čutita, da je pravi trenutek in sta pripravljena. 

Kako bo dojenček vplival na kariero? 

Vas to lahko zaustavi pri kakšnem izobraževanju, zaključevanju diplome, službenem napredovanju? Vam to ustreza? Ali bi morda raje počakali, da ste v službi stabilni in družino načrtovali potem? Nič zato, če bi najprej radi kaj dosegli v karieri in šele potem imeli dojenčka.