Šport v pasje vročih dneh? Povzemimo osnove varne aktivnosti na prostem!

Šport v pasje vročih dneh? Povzemimo osnove varne aktivnosti na prostem! (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
28. 6. 2022 Promocijsko sporočilo

Ko boste v vročih poletnih dneh sproščeno uživali v naravi, bodisi v teku ali kateri drugi telesni aktivnosti, je prav, da poznate nekaj dejstev o nevarnostih in na kaj morate biti posebno pozorni.

1. Hidracija

Napor pri visokih temperaturah je za vaše telo obremenilen, saj se ob tem zviša telesna temperatura, s tem pa je ohlajanje telesa še dodatno oteženo. Obstaja nevarnost pregretja in z njim povezanih zdravstvenih tveganj. Bolj ste dehidrirani, krajši je čas, v katerem se pregrejete. Znaki dehidracije, ki se pojavijo, so najprej žeja, težave z želodcem, omotica, glavobol in nato lahko celo kolaps zaradi vročinske kapi.

Ptički že čivkajo, da je treba ves čas piti, pri visokih temperaturah pa je treba vnos tekočine povečati za 50 odstotkov. Ker je voda redkejša od telesnih tekočin, se hitreje absorbira kot sokovi, ki so nasičeni s sladkorji. Najhitreje pa se absorbirajo napitki, ki so pripravljeni za športnike. Glukoza v napitkih prenos vode še izboljša, če je v vodi dodanih 6 do 8 odstotkov ogljikovih hidratov.

Ne zanašajte se na občutek žeje ali na količino potenja. Dehidriranost se pojavi še pred občutkom žeje! In še to: pri plavanju potenja sploh ne boste opazili, čeprav izgubite ogromno tekočine.

2. Toplotna aklimatizacija

Mehanizem znojenja morate natrenirati z redno vadbo in s postopnim privajanjem na napore pri visokih temperaturah. Drobne žleze znojnice lahko natrenirate bolje kot katerekoli mišice. Z rednim treniranjem v vročini se te okrepijo, postanejo učinkovitejše, znojenje se poveča ravno toliko, kot je nujno za ohlajanje telesa.

3. Skrb za kožo

Šport na prostem različno vpliva na kožo. Izpostavljeni ste poškodbam (udarninam, odrgninam) in pikom insektov ter klopom (ti so prenašalci borelioze, meningoencefalitisa). Med aktivnostjo se aktivirajo žleze znojnice, ki izločajo znoj, z njim pa tudi elektrolite. Izpira se tudi kislo-maščobni plašč kože, ki vzdržuje kislost in vlažnost kože, posebno pozornost pa morate seveda nameniti izpostavljenosti vplivom sončnih žarkov.

Kako pametno ravnati?

• Oblecite kakovostna in svetla oblačila (temna vpijajo toploto) iz lahke tkanine, ki je zračna in odvaja odvečno toploto ter vlago s površine kože na površino blaga, kjer hitro izhlapi. Tako vam povrne udoben občutek in prepreči pretirano segrevanje telesa. Bombažna oblačila niso primerna, ker se bombaž prepoji z znojem in otežuje izhlapevanje, mokra oblačila na telesu pa predstavljajo dodatno težo in so prevodnik za mraz. Prav tako pa je primerna kapa s ščitkom in dobra sončna očala.

• Vedeti morate, da nekatere poletne tkanine in oblačila prepuščajo del žarkov, torej zaščita z oblačili pred UV-žarki ni popolna. Ob izbiri preparata bodite pozorni, da je ta obstojen na svetlobi (photostable) in v vodi (waterproof).

Pol ure pred aktivnostjo zato izpostavljene predele namažite z ustreznim zaščitnim sredstvom pred sončnimi žarki.

Izdelki Byron Bay za zaščito pred soncem in po njem vsebujejo vitamin E in naravne sestavine, kot so kokosovo ali korenčkovo olje, karamela in aloe vera. Rezultat je osvežena in zaščitena koža, okrepljena z lahko vpivnimi bogatimi sestavinami.

- Kokosovo olje v spreju Byron Bay je na voljo z zaščitnimi faktorji 6, 15 in 30. - 

- Aktivator za porjavelost Byron Bay je na voljo z zaščitnima faktorjema 15 in 30.

- Hladilni gel po sončenju z aloe vero Byron Bay vsebuje 93 % gela aloe vera, ki nudi popolno hlajenje kože. Gel pomiri kožo, ki je bila obremenjena s soncem, in pomaga pri njenem vlaženju.

P. S. Vsi izdelki Byron Bay so prijazni do koralnih grebenov, so brez  oksibenzona, 100 % veganski, nudijo UVA- in UVB-zaščito ter niso testirani na živalih. Izdelki imajo poleg tega slasten tropski vonj po kokosu in vse stekleničke vsebujejo zapestnico s pravimi školjkami in ročno izdelanimi lesenimi perlicami.
PROMO
Na voljo v Mercator marketih in hipermarketih, drogerijah DM, Leclerc Maribor in Ljubljana.