Ste si zadali novoletno zaobljubo, da boste prenehali kaditi? Poglejte, kaj se bo zgodilo v vašem telesu

Ste si zadali novoletno zaobljubo, da boste prenehali kaditi? Poglejte, kaj se bo zgodilo v vašem telesu (foto: profimedia) profimedia
5. 1. 2023

Ste si zadali novoletne zaobljube? Je med njimi tista o prenehanju ali zmanjšanju kajenja? Poglejte, kaj natanko se zgodi, če prenehate kaditi. 

Poleg hujšanja je kajenje na vrhu lestvice novoletnih zaobljub in morda ste si to zadali tudi vi. Odlično, za začetek je pomembno, da se odločite, da si želite spremembe. Pripravite načrt, kako boste postopno opuščali kajenje in se ga držite. Ne zaženite se v cilj in ne prenehajte kar iz danes na jutri, da bo zaobljuba resnično uspešna. 

Opuščanje kajenja je zagotovo zelo dobra odločitev za vaše zdravje in telo bo navdušeno. Posebej za pljuča bo to pravo olajšanje, pa tudi v denarnici se bo poznalo. Kar naenkrat vam bo ostalo nekaj več denarja, ki ga boste lahko porabili za kaj, kar radi počnete ali ga privarčevali. 

Vas skrbi, da ste prestari in ne boste deležni dobrih posledic, če opustite kajenje? Večjo korist imajo tisti, ki prenehajo s kajenjem v mlajših letih, vendar so raziskave pokazale, da nikoli ni prepozno - tudi za vaše telo bo to zdrava odločitev. Vendar morate vedeti tudi, da se lahko pojavijo stranski učinki, posebno če kadite že dlje časa. 

Kaj se zgodi v telesu, ko prenehate kaditi?

Opuščanje kajenja še zdaleč ne bo lahko, se vam bo pa obrestovalo. Občutite lahko odtegnitvene simptome: hrepenenje po kajenju, razdražljivost, živčnost. V službi boste morda nekaj časa manj zbrani, spanec ne bo tako trden, lahko ste bolj lačni kot običajno, pri nekaterih se pojavijo občutki depresije, tesnobe in žalosti. 

A če vse to prebrodite, naj bi se prve zdravstvene koristi zgodile že 20 minut po zadnji prižgani cigareti. 

Kaj se zgodi? 

Delovanje srca in ožilja bo izboljšano, prav tako prekrvavitev telesa. Krvni tlak se bo uravnal (znižal, če ste imeli previsokega), imeli boste okrepljen imunski sitem in zato boste manj pogosto zboleli, boljše bo zdravje kosti in imeli boste manjše možnosti za diagnozo rak na pljučih (tveganje se s kajenjem poveča). 

Smo vas prepričali, da bi vsaj poskusili prenehati kaditi? Potem je tu še nekaj trikov, ki vam lahko pomagajo: 

Poskrbite za sprostitev

Eden največjih vzrokov za kajenje je, da slednje ljudem pomaga pri sprostitvi. Ko prenehate s kajenjem poskrbite torej, da se izpostavljate čim manj stresnim situacijam, obenem pa si poiščite nove oblike sprostitve.

Odpravite se v gozd, preizkusite dihalne tehnike, odkrijte meditacijo, privoščite si masažo, poiščite aktivnost, ki vam je všeč... Skratka, poskrbite za druge, bolj zdrave oblike sprostitve.

Izognite se skušnjavam

Tudi vi opažate, da si ob alkoholnih pijačah veliko bolj želite kaditi? Ali pa, da ne morete popiti kave, brez da bi ob tem pokadili cigareto? Vsaj v prvih tednih se izogibajte alkoholnim pijačam, kavo zamenjajte za čaj in se izognite tudi ostalim podobnim skušnjavam.

Če ste navajeni kaditi po obroku, si sedaj omislite drugo navado, ki vas bo zamotila; odpravite se na sprehod, pokličite prijatelja ali vzemite žvečilni gumi. Med premorom v službi lahko opravite nekaj hitrih dihalnih vaj, rešite križanko ali se na hitro pretegnete.

Bodite aktivni

Aktivnost lahko zmanjša potrebo po nikotinu in poskrbi, da je odvajanje od kajenja nekoliko lažje. Prav tako boste s pomočjo zabavnih aktivnosti delno odmislili željo po kajenju in se zamotili.

Poiščite torej aktivnosti, v katerih resnično uživate in si jih privoščite čim bolj pogosto.