Znanstveniki opozarjajo: S tem, ko kupite avtomobil od kadilca, povečate tveganje za resna obolenja!

Znanstveniki opozarjajo: S tem, ko kupite avtomobil od kadilca, povečate tveganje za resna obolenja! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2022

Enako velja, če se vselite v stanovanje, v katerem je predhodno živel kadilec ali spite v hotelski sobi, v kateri je pred vami bila oseba, ki kadi...

Najverjetneje se že zavedate nevarnosti pasivnega kajenja in vdihavanja "tujega" dima. A znanstveniki odkrivajo, da nevarnost predstavljajo tudi delci tobaka, ki se zadržujejo na površinah - to imenujemo "kajenje iz tretje roke".

Nove študije odkrivajo, da lahko ostanki tobaka in dima ostanejo na oblačilih, pohištvu, sedežih ter drugih površinah tudi več let, zlasti v zaprtih prostorih. Ravno ti delci pa lahko dražijo kožo in povzročijo resna obolenja, kot so dermatitis, luskavica in druge kožne bolezni.

Ugotovitev je precej nova, zato ne moremo z gotovostjo trditi, v kakšni meri je "kajenje iz tretje roke" ogrožujoče za zdravje, vsekakor pa stroka svetuje, da ste previdni.

"Če kupite rabljen avto, ki je bil prej v lasti kadilca, se izpostavljate določenemu zdravstvenemu tveganju. Če greste v igralnico, ki dovoljuje kajenje, izpostavite svojo kožo 'kajenju iz tretje roke'. Enako velja za bivanje v stanovanju ali hotelski sobi, v kateri je bil prej kadilec," je za portal sciencealert povedala strokovnjakinja Prue Talbot.

Pred nakupom avtomobila se dobro pozanimajte, ali je oseba v avtu kadila, enako pa storite tudi pred nakupom stanovanja ali rezervacijo hotelske sobe. Za dodatno varnost pa vsak nov prostor na začetku vedno dobro prezračite in mu privoščite še posebej temeljito čiščenje.

Vir: sciencealert.com