Katera hrana je za pse strupena?

Katera hrana je za pse strupena? (foto: pexels) pexels
7. 9. 2020

Nekatera živila, ki koristijo ljudem, so za naše štirinožne prijatelje lahko strupena, včasih celo usodna. Preverite, kaj se ne sme znajti na pasjem jedilniku in katera živila skrbno skrijte pred radovednimi smrčki. 

Kaj psi ne smejo jesti? 

Čokolada

Verjetno že veste, da je nam ljuba čokolada za naše psičke pravi strup. Razlog se skriva v teobrominu, ki povzroči slabost, bruhanje, drisko, žejo in povečano uriniranje, vpliva na ritem srca, tresenje in da, lahko tudi smrt!

Bodite pozorni tudi na vse sladice, piškote, peciva, sladoled in podobno, kar vsebuje čokolado, pa sami morda pozabite, ko vidite žalostne oči, ki vas prosijo za košček sladice. 

Čebula

Surova ali kuhana čebula je za psa škodljiva, ker povzroča razpadanje rdečih krvničk in slabokrvnost. Poleg tega lahko povzroča tudi slabost, drisko, bruhanje, povišan srčni utrip in hitrejše dihanje. Bodite pozorni, če dajate psu ostanke vašega kosila, da v njem ni čebule.

Gobe

Gobe pri psih povzročajo želodčne težave, bruhanje, drisko, odpoved jeter ali ledvic. 

Česen

Nekateri ga v zelo majhnih količinah priporočajo v boju proti zajedalcem (učinkuje dobro proti glistam), a velike količine lahko povzročijo bruhanje, okvaro jeter, slabokrvnost in drisko, zato previdno. 

Kofein

V vseh oblikah lahko povzroči usodno zastrupitev. Zato psu nikar ne dajate kave, pravih čajev, energijskih pijač, koka kole ipd.

Makadamija oreščki

Le nekaj oreščkov je lahko za psa usodnih.  

Rozine in grozdje

Vplivajo na psičkove ledvice in lahko povzročijo njihovo odpoved.

Avokado

Za ljudi sicer koristen, za pse pa je strupena snov persin.

Kaj še? 

Alkohol, sladkarije, sladkor in sladilo (ksilitol), koščičasto sadje in citrusi, oreščki, paradižnik, mleko in mlečni izdelki lahko pri nekaterih povzročijo drisko, saj je veliko psov intolerantnih na laktozo, problematične so tudi piščančje kosti, ki lahko povzročijo zaprtje ter poškodujejo črevo, prevelike količine soli in slanih prigrizkov kot je čips, preste… 

Kaj pa lahko jedo? 

Hrana, ki načeloma ne škoduje: zelenjava, kot je korenček, bučke, blitva, kapusnice (brokoli, cvetača, zelje) v manjših količinah, sadje, kot so jabolka, banane, jagodičevje... Razne kaše, kot so ajdova, prosena, koruzni zdrob... 

aspca.org, pets.webmd.com

Preberite si še: Kako nas vidijo psi?

Vse, kar morate vedeti o teku v pasji družbi

ali 7 razlogov, zakaj lahko vaš kuža spi poleg vas