Tako se v hipu poslovite od jesenske utrujenosti in nejevolje

Tako se v hipu poslovite od jesenske utrujenosti in nejevolje (foto: Malinca) Malinca
19. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Jesen je po eni strani čaroben letni čas, po drugi pa s seboj prinese krajše dneve in nižje temperature. Tako se lahko hitro prikrade utrujenost ali nejevolja, splošno počutje pa začne nihati. Na srečo je mogoče to preprečiti s prevečkrat spregledanim vitaminom D3, ki izboljša počutje in okrepi imunski sistem ...

Kaj je vitamin D3 in zakaj je toliko govora o njem?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, ki ga naše telo ne proizvaja samo, ampak za to potrebuje pravo dozo sončne svetlobe. UV-žarki sončne svetlobe v tem primeru zadenejo našo kožo in sprožijo sintezo vitamina D.

Ker je vitamin D3 neposredno povezan s sončno energijo, nam ga po nekaterih študijah začne primanjkovati še pred uradnim koncem poletja. Vitamin D3 je sicer malenkostno prisoten tudi v določeni hrani, a je njegova koncentracija tam tako nizka, da se na zadostno količino tega pomembnega vitamina iz hrane ne moremo zanašati.

Vitamin D3 ima mnogo koristnih vplivov na telo, največkrat pa ga povezujemo z zdravjem kosti, zob in mišic. Prav tako pomembno vpliva tudi na naše duševno zdravje in odziv imunskega sistema.

Kaj se zgodi s telesom, ko vitamina D3 primanjkuje?

Ko skrbite za zadosten nivo vitamina D3, se lahko izognete marsikateri negativni posledici, kot so ...

oslabljen imunski sistem, kar poveča dovzetnost za okužbe in obolenja;

nestabilno razpoloženje in celo depresija, ki vplivata na vse vidike našega vsakdana;

upočasnjena absorpcija kalcija in fosforja, kar povzroča krhke kosti in lahko pripelje tudi do osteoporoze ali rahitisa;

šibke mišice, zaradi česar smo pogosteje v bolečinah in utrujeni;

težave z zobmi, ki jim po navadi sledijo boleči pregledi pri zobozdravniku.

Prav tako so nekatere študije potrdile, da pomanjkanje vitamina D3 vpliva na večjo dovzetnost za respiratorna obolenja oz. da se poveča predispozicija za virusne okužbe dihal, ki so v hladnejših mesecih zelo pogoste.

Jesenska utrujenost in nejevolja sta lahko posledica pomanjkanja vitamina D3

Verjetno ste tudi sami že opazili, da se s krajšanjem dneva in prihodom hladnejših temperatur, občutno spremeni tudi naše počutje. To ima sicer lahko tudi druge vzroke, a med najpogostejše sodi ravno pomanjkanje vitamina D3. Naše počutje je namreč neposredno povezano s sončno svetlobo, zaradi česar se v hladnejših mesecih s kratkimi dnevi počutimo bolj utrujene in tesnobne. Do tega pride zaradi padca ravni hormona serotonina, na katerega vpliva tudi sončna svetloba. Serotonin pa, kot vemo, zelo pripomore k pozitivnemu razpoloženju, zmanjšanemu apetitu in boljšemu spancu. Po drugi strani pa pomanjkanje svetlobe zviša vsebnost hormona melatonina, ki je odgovoren za občutek zaspanosti.

A naj vas ne skrbi, saj to ne pomeni, da ste zaradi tega jeseni in pozimi 'obsojeni' na utrujenost. Med izvajanjem mnogih študij so namreč ugotovili, da se z zadostno količino vitamina D3 bistveno izboljša počutje – pozitiven učinek vitamina D3 na razpoloženje je po nekaterih raziskavah primerljiv celo z učinkom antidepresivov. Poleg izboljšanja depresije pa dvig ravni tega pomembnega vitamina vpliva tudi na izboljšanje razdražljivosti, utrujenosti, nihanja razpoloženja, težav s spanjem, šibkosti, zmožnosti koncentracije in bolečin.

Kako do zadostne količine vitamina D3?

En način je, da se v zadostni meri nastavljate sončnim žarkom, ko je to mogoče. Pri tem je seveda potrebno biti maksimalno pazljiv, saj UV-žarki nimajo le koristnih vplivov, ampak lahko prepogosto in predolgo izpostavljanje soncu povzroči opekline, na dolgi rok pa lahko pusti tudi hujše posledice.

Malinca

Najučinkovitejša in najpreprostejša možnost pa so prehranska dopolnila. Uživanje je namreč izredno preprosto in neboleče, lahko pa se odločite za kapsule ali prašek. Njihova priljubljenost je v zadnjem letu z zavedanjem o pomenu dobrega počutja narasla.

Je pa treba na tem mestu omeniti, da niso vsi prehranski dodatki zasnovani na človeku prijazen način. Večina prehranskih dopolnil z vitaminom D3, ki jih trenutno najdemo na trgu, je ustvarjenih iz lanolina ali ribje maščobe. Pri drugi obliki moramo vedeti, da je gojenje tovrstnih rib izredno obremenilno za okolje, za piko na i pa so zaradi načina gojenja obremenjene s težkimi kovinami, kar našemu zdravju le škoduje. Tisti, ki ne uživajo živalskih izdelkov, pa se pogosto odločijo za sintetično različico vitamina D3, ki pa pogosto povzroča težave, kot so alergije in prebavne motnje.

Visoke koncentracije vitamina D3 v gozdni rastlini

Na srečo je znanost napredovala do te mere, da vam ni več treba skrbeti za neustrezna ali nekakovostna prehranska dopolnila vitamina D3. Raziskovalcem je namreč uspelo odkriti posebno rastlino, ki vsebuje dovolj vitamina D3, da lahko zadovolji potrebe telesa po njem, kar so dokazali švedski raziskovalci z univerze v Lundu (raziskava Vitamin D v ekološkem kontekstu).

Gre za poseben jelenov lišaj, ki zaradi svoje naravne oblike omogoča odlično absorpcijo in telesu omogoči podobno uporabo, kot če bi vitamin pridobilo iz hrane. In kar je prav tako pomembno – izkoriščanje lišaja za namen pridobivanja vitamina D3 ne obremenjuje našega okolja. To odkritje je naravnost navdušilo podjetje Malinca, zato so se odločili, da lišaj uporabijo v koristne namene. Tako so ustvarili Malincin Vitamin D3 v kapsulah – veganski prehranski dodatek z vitaminom D3, ki vsebuje samo eno sestavino. S pomočjo te naravne, neškodljive in varne rešitve se lahko končno dokopljete do zadostne količine vitamina D3 čez celo leto in hkrati tudi poskrbite, da se vam poleti ne bo treba izpostavljati škodljivim sončnim žarkom.

Malinca

Malinca je ravno tako upoštevala vse druge dobre lastnosti prehranskih dopolnil in ustvarila izdelek, ki je 100 % naraven, veganski, brez glutena, brez laktoze in brez sladkorjev, polnil ter drugih dodatkov. Tako ga lahko brez slabe vesti uporabljate tudi tisti, ki imate težave z alergijami, intolerancami ali preprosto ne uživate živalskih izdelkov.

Če si želite tudi vi zagotoviti zadostno količino vitamina, ki bo celo leto skrbel za vaše razpoloženje, hkrati pa vas bo obvaroval tudi pred sezonskimi nevšečnostmi, si lahko svojega naročite v Malincini spletni shrambi https://www.malinca.si/vitamin-d3.