TAKO vam lahko vaše spalne navade pomagajo shujšati

TAKO vam lahko vaše spalne navade pomagajo shujšati (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2023

Pomanjkanje spanja ima lahko številne negativne vplive na zdravje, kar vključuje tudi izzive s telesno težo.

Odrasli naj bi spali od 7 do 9 ur na noč. Vse, kar je manj, lahko povzroči povečanje telesne teže, presnovne motnje ter večje tveganje za debelost in druge kronične zdravstvene težave.

Kratek spanec, ki je običajno opredeljen kot manj kot 6-7 ur, je bil večkrat povezan z višjim indeksom telesne mase (ITM) in povečanjem telesne teže. V eni od raziskav, ki so vključevale 300.000 ljudi, je bilo ugotovljeno 41-odstotno večje tveganje za debelost pri odraslih, ki so spali manj kot 7 ur na noč. Nasprotno pa pri odraslih, ki so spali dlje (7-9 ur na noč), spanec ni bil dejavnik pri razvoju debelosti.

Kako lahko zadostna količina spanca pomaga pri hujšanju?

Ravnovesje hormonov

Spanje ima ključno vlogo pri uravnavanju hormonov, kot sta grelin in leptin, ki nadzorujeta lakoto in sitost. Kadar ne spite dovolj, se raven grelina poveča, kar povzroči povečan apetit. Prav tako se zmanjša raven leptina, kar lahko zmanjša občutek sitosti.

Zmanjšanje stresa

Nezadostna količina spanca lahko poveča raven stresa, kar prej privede do prenajedanja in povečanja telesne teže. Po drugi strani pa ste ob zadostni količini spanja bolje fizično in psihično pripravljeni na obvladovanje stresa, kar zmanjša verjetnost čustvenega prehranjevanja.

Izboljšanje presnove

Kakovostno spanje je bistvenega pomena tudi glede zdrave presnove, medtem ko lahko pomanjkanje spanja povzroči zmanjšano hitrost presnove v mirovanju. Kadar ne spite dovolj, lahko vaše telo proizvaja manj hormona, ki uravnava presnovo, kar lahko privede do počasnejše presnove in povečanja telesne teže.

Povečanje telesne aktivnosti

Nobenega dvoma ni, da lahko zadostna količina spanca pripomore k temu, da se počutite sveže, spočite in polne novega elana. Ko ste spočiti, se boste bolj verjetno počutili polni energije in motivirani za vadbo, kar bo v veliko pomoč pri pospeševanju presnove in hujšanju glede vadbe.

Manjše število nočnih prigrizkov

Pomanjkanje spanja lahko poveča željo po visoko kalorični in mastni hrani, zlasti po večernih prigrizkih. Dovolj spanja lahko pomaga zmanjšati te želje. Poleg tega lahko uživanje hrane preblizu časa za spanje, zlasti velikih obrokov, poslabša kakovost vašega spanca. Najbolje bi bilo, če bi vnos hrane omejili 2-3 ure pred spanjem. Če ste lačni, si pred spanjem privoščite majhen, z beljakovinami bogat prigrizek.

Zdaj torej veste, zakaj je kakovostna in zadostna količina spanja še kako pomembna. Če vaša prizadevanja za zmanjšanje telesne teže ne obrodijo sadov, je morda čas, da preučite svoje spalne navade. 

Vir: healthline.com

Preverite tudi:

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom