Takšen učinek ima na mentalno zdravje branje horoskopa

Takšen učinek ima na mentalno zdravje branje horoskopa (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2020

Priljubljenost astrologije je narasla in čeprav bo marsikdo zmajeval z glavo, znanost kaže, da zvezde vplivajo tudi na naše kognitivne procese.

Vse več ljudi se obrača k zvezdam, tudi tisti, ki horoskopu ne verjamejo popolnoma. Še posebej v tako stresnih obdobjih, kot je trenutno.

Nekateri pa astrologijo oziroma horoskope, ne glede na to, kako nedoločne in posplošene so včasih trditve – da ste denimo neodločni zato, ker ste tehtnica –, jemljejo zelo resno.

In znanost pravi, da jih to dela pametnejše. 
Seveda ne pravimo, da je astrologija znanost – toda raziskovalci verjamejo, da ima lahko merljiv pozitiven vpliv na vaš um.

V raziskavi, objavljeni v akademskem časopisu Personality and Individual Differences, so znanstveniki predstavili placebo učinek horoskopa.

V farmaciji pomeni placebo navidezno zdravilo. Gre za zdravilo brez zdravilne snovi, a po videzu in okusu enako kot pravo zdravilo.

Placebo učinek se nanaša na nekaj, kar nima znanega vpliva, vendar lahko na nekoga vpliva tako fizično kot psihično. Je pravzaprav kakršnakoli vrsta terapije, za katero pacient verjame, da deluje, čeprav je ta v resnici neučinkovita.

Pa se vrnimo k horoskopu …

Medtem ko astrologiji dejansko sledi le manjšina, mnogi zgolj za zabavo, tudi tisti, ki v to ne verjamejo, zelo dobro vedo, katero je njihovo astrološko znamenje, morda poznajo celo njegove karakteristike in so horoskopom izpostavljeni dnevno.

Kar je zelo dobro, kot kaže.

S tem, ko berete horoskop, nezavedno oblikujete pričakovanja za prihajajoče obdobje in se temu primerno tudi obnašate, pravijo raziskovalci.

Izkazalo se je celo, da bili posamezniki, ki so prebrali pozitiven horoskop, v službi uspešnejši. Gre za to, da 'možgani vidijo', 'v prihodnosti se ti obeta napredovanje', zato je oseba bolj motivirana, da bi to tudi uresničila.

Pozitiven horoskop ima pozitivne učinke tudi na čustva in kreativnost.

Kdo ve, morda pa vam ravno horoskop pomaga stopiti iz cone udobja in doseči tisto, o čemer sanjate že dolgo. Morda vam pomaga pri sebi tudi kaj spremeniti. Ali pa vam pomaga razumeti nekaj ali nekoga bolje, kot kdajkoli.

Zdaj pa hitro preverite:

Ali pa:

Tu pa so še: