Takšna obžalovanja imate lahko, ko boste starejši - poskrbite, da se jim izognete

Takšna obžalovanja imate lahko, ko boste starejši - poskrbite, da se jim izognete (foto: Profimedia) Profimedia
18. 3. 2023

Vam je že sedaj žal za kaj? Do pozne starosti se bodo obžalovanja le kopičila, zato ukrepajte že prej. 

Če bi vas kdo vprašal, kaj obžalujete, kakšen bi bil vaš odgovor? Bi našteli cel seznam, ali le nekaj stvari, ki jih boste tako ali tako naredili kmalu? No, v starosti ne bo več toliko priložnosti in časa, da bi odkljukali cel seznam, zato preverite, kaj obžalujejo nekateri starostniki. 

Kakšna obžalovanja se pogosto prikradejo v starosti? 

  • Življenje živeti tako, da smo zvesti sebi in ne tako, kot drugi pričakujejo od nas

Običajno se v starosti pojavi obžalovanje, če oseba živi tako, da vedno ustreže nekomu drugemu, namesto da bi sledila svojim sanjam in ciljem. Pričakovanja družbe, pritisk sovrstnikov in strah pred izgubo ali napako nas lahko vodijo k temu, da ne živimo polnega življenja. 

  • Večino življenja delati

Pri nekaterih delo prevzame glavno vlogo v življenju, zato zanemarijo odnose, hobije, svoje želje in strasti, zdravje, dobro počutje ... Posledično obžalujejo, da niso naredili nič zase, tudi če je bila njihova kariera uspešna. Obžalovanje izhaja iz občutka praznine, fizične in mentalne utrujenosti od dela. 

  • Premalo poguma za izražanje čustev

Že kmalu potem, ko zadržite svoje misli in čustva ter ne spregovorite v kakšnem odnosu ali situaciji, vam je lahko žal. Mogoče ste to že izkusili. Strah pred zamero, obsojanjem in sprejemanjem lahko povzroči, da zadržite svoja čustva zase, zaradi česar ne boste izpolnjeni v svojih odnosih in v življenju. 

  • Želja po stikih s prijatelji 

Življenje lahko teče precej hitro in ne da bi se zavedali, izgubimo stike s prijatelji. A ko se boste nekoč ozrli nazaj, vam bo žal, da z nekaterimi ljudmi niste ohranili stikov. Morda vam je že danes. To lahko vodi do osamljenosti in občutka, da ste zamudili kar nekaj priložnosti. 

  • Imeti več poguma, da bi se borili za to, kar želite

V življenju se pogosto zgodi, da se vdamo strahu, dvomu in nesigurnosti ter s tem ogrozimo svoje cilje in želje. Ko pa pomislite za nazaj, boste uvideli, da s tem zamujate priložnosti in izkušnje, ki bi vam prinesle veselje in vas zapolnile. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti":