Na teh stvareh v vašem domu je največ bakterij, a jih NIKOLI ne očistite!

Na teh stvareh v vašem domu je največ bakterij, a jih NIKOLI ne očistite! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 5. 2023

Pri čiščenju verjetno ne pomislite na spodnje stvari, ki morajo biti že precej umazane. Očistite jih še danes in se večkrat spomnite na to, saj so v nasprotnem primeru lahko veliki nabiralci bakterij. 

Koliko časa porabite za čiščenje? Imate razpored, na katerem je vsake toliko celotna "generalka" čiščenja? Morda bi prav danes spet morali v roke prijeti krpo in čistila, saj spodnjih predmetov zagotovo že dooolgo niste očistili. 

Če se pritožujete, da ste prehlad zagotovo staknili nekje v službi, se mogoče motite. Kako pogosto očistite spodnje predmete? Se ne spomnite? Potem je možno, da imate kar lastno gojišče bakterij in virusov. 

Katerih predmetov ne čistite dovolj pogosto? 

Nahrbtnikov, športnih torb, potovalk ...

V potovalko po vadbi spravite prepotena oblačila, mokro brisačo in še kaj. Nahrbtnike ves čas nosite na hrbtu in se prav tako spotite, ali oblečete vrhnje oblačilo, s katerim se naslanjate na javne površine. Potujete z letalom, avtom, odložite svoje stvari na tla ali na klop, v javnem stranišču ... Zelo očitno je, da so torbe in nahrbtniki veliki zbiratelji vseh možnih nečistoč. 

Kljub temu jih redno operemo v pralnem stroju. Bo držalo? Potem zberite nahrbtnike in torbe ter jih očistite še danes. 

Ščetka za stranišče

Stranišče zagotovo redno čistite in se na hitro očisti tudi samo po vsaki uporabi, ko potegnete vodo. Ščetka pa običajno stoji v vodi, ki steče z nje, kar ustvari idealne pogoje za razmnoževanje bakterij. 

Kako se lotiti ščetk? Lahko uporabite antibakterijske produkte in jih očistite z namakanjem v njih, ali pa redno menjate ščetko. 

Visoke površine

Samo zato ker ne vidite na vrh kuhinjskih omaric, še ne pomeni, da se tam prah ne nabira. Poglejte po stanovanju in počistite vse visoke površine, saj tudi stoječ prah lahko nakoplje alergije, težave z dihanjem in druge neprijetnosti. 

Daljinski upravljalnik

Kolikokrat sedete na kavč in si prižgete televizijo? Včasih je to medtem, ko jeste, drugič kadar božate psa, tretjič ste kihnili ravno v upravljalnik ... Poleg tega se ga dotikajo vsi, ki z vami živijo. Naj ne bo krivec za prenos bolezni - očistite ga redno! 

Pralni stroj

Namenjen je ravno čiščenju, vendar vaša oblačila ne morejo biti sveža, če stroj ni očiščen. Obstaja mnogo čistil, ki jih nalijete v stroj, zaženete program z visoko temperaturo ter tako očistite notranjost. Ko boste oprali oblačila, odprite vrata in obrišite gumijasto oblogo ter pustite stroj odprt, da se dobro posuši. V vlažnem okolju se namreč nabirajo bakterije. 

Stikala in kljuke

Še ena stvar, ki se je dotikamo vsak dan, vendar jo redko (ali nikoli) očistimo. Kadar se spravite k čiščenju, s krpo ali antibakterijskim sredstvom obrišite vsa stikala in kljuke. Samo pomislite, s kakšnimi rokami se jih dotikate in kdo vse se jih dotakne. To naredite še večkrat, kadar zbolite. 

Tipkovnica, telefon, tablica ...

Elektronske naprave, ki jih uporabljate dnevno, bi morali tudi očistiti zelo pogosto, najbolje večkrat tedensko. A tudi enkrat na teden bo dovolj, če le ne boste pozabili. Mogoče kar takoj očistite napravo, na kateri berete ta članek. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Strokovnjakinja pojasnjuje: So živila na naših policah sploh varna?