To dokazuje, da ste odraščali s toksičnimi starši

To dokazuje, da ste odraščali s toksičnimi starši (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2023

Ste prepričani, da v odnosu z vašimi starši ni bilo vse vredu, že ko ste bili mlajši? Preverite, ali so bili odnosi z njimi v resnici toksični. 

Ni vedno lahko prepoznati toksičnega odnosa, posebno če se dogaja že od zgodnjega otroštva in otrok meni, da je to nekaj vsakdanjega. Pa vendar, v kakšne osebe se razvijejo otroci, ki živijo s toksičnimi starši? Poglejte, ali sebe ali svoje starše najdete v spodnjih opisih. 

Ali ste odraščali s toksičnimi starši?

Starši vas nikoli niso podpirali

Pomanjkanje podpore staršev pusti posledice za celo življenje. Ko nekdo, ki mu starši niso nudili podpore, odraste, ima lahko težave v odnosih - tako v ljubezenskih, kot s svojimi otroki. 

Niso le starši, ki zanemarjajo svoje otroke, hkrati tisti, ki jih ne podpirajo. Zgodi se tudi razvajenim otrokom, ki jim starši ničesar ne odrečejo. Sčasoma se nanje ne morejo več zanesti in postanejo nesigurni. 

Težko sprejmete zavrnitev in poraze

Otroci toksičnih staršev se običajno izjemno bojijo porazov in zavrnitev. Prežeti so z nesigurnostjo in dvomi, saj so jih starši vedno kaznovali tudi za malenkosti. Otrok mora biti najboljši v vsem, drugače ne zadostuje kriterijem svojih staršev. 

Ker so za vsako slabšo oceno, drugo mesto na tekmah in druge "neuspehe" bili kaznovani, se tudi v odrasli dobi počutijo kot zgube. 

Ekstremno reagirate

Se včasih ustrašite lastnih reakcij? Nekaj vas izjemno prestraši, ali se vznemirite po nepotrebnem, se zlomite ob določenih pogovorih? Ne, z vami ni nič narobe - to je posledica ravnanja vaših staršev, ki so agresivno neodobravali nekatere stvari, ki ste jih počeli v otroštvu. Odraščanje v takem okolju lahko sproži občutke krivde, strahu, osamljenosti, razdraženosti ali iracionalne jeze. 

Nikoli ne postavite v ospredje svojih čustvenih potreb

Če otrok odrašča v fizično ali psihično nasilnem okolju, svoje čustvene potrebe začne postavljati na zadnje mesto. Boji se, kaj bodo rekli starši in vsi ostali. Kot odrasli zato zatirajo svoja čustva, tudi jezo, saj se bojijo, da se bodo drugače pojavili problemi. 

Včasih se potem zgodi, da takšna oseba vseeno doživi zlom ali agresiven izpad, saj čustva privrejo na dan. Okolici se to zdi precej čudno, saj je po naravi posameznik miren in nevpadljiv. 

Še vedno se sprašujete, kdo sploh ste

Mnogi otroci toksičnih staršev zelo težko povedo, kdo sploh so, se opišejo, naštejejo svoje dobre ali slabe lastnosti ... Zaradi nezdravega odnosa s starši, so se bali izraziti svoje talente, občutke, ugotoviti, kaj jim je všeč, kakšne cilje si želijo postaviti, kaj bi v življenju radi dosegli in podobno. 

Niso imeli priložnosti posvetiti pozornost svoji osebni rasti in razvoju, zato odrastejo v nesigurne in zmedene odrasle. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: