Te triki vam prihranijo ogromno časa pri pripravi kosila (ali katerega že uporabljate?)

Te triki vam prihranijo ogromno časa pri pripravi kosila (ali katerega že uporabljate?) (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2023

Zagotovo se ne boste branili nasvetov, kako hitreje pripraviti kosilo in postoriti kaj pri kuhanju. Posebno, ker se vam po prihodu iz službe verjetno ne ljubi po kuhinji sprehajati več ur. 

Tudi, kadar se vam mudi, imate dolg dan ali ste zares utrujeni, bi bilo dobro, če pojeste doma pripravljen obrok. Če ne boste imeli nič pripravljenega, boste verjetno spet naročili pico ali zavili v restavracijo s hitro hrano. Za takšne dni imejte v mislih trike, ki vam olajšajo kuhanje. 

S temi nasveti bo na vaši mizi vedno doma pripravljeno kosilo: 

Marinada

Kje ste jedli najbolj sočno meso? Tudi doma ga lahko pripravite in za to ne potrebuje čakati dolgo. Skrivnost je seveda v marinadi. Preden meso spravite v zamrzovalnik ali ga želite imeti za naslednji dan, ga prelijte z marinado. Ko boste hoteli pripraviti kosilo, bo že vsrkalo sočnost in vse okuse, kosilo pa bo še vedno hitro pripravljeno, ker ne izgubite časa z mariniranjem. 

Praženje čebule 

Obrok je veliko boljšega okusa, če najprej v ponvi prepražite čebulo, vendar se vam velikokrat ne ljubi čakati, da karamelizira. Se najdete v tem scenariju? Potem poskusite trik s sodo bikarbono. 

Čebulo še vedno olupite in nasekljajte na drobne koščke ter v večji posodi segrejte olje. Čebulo razporedite tako, da bo v eni tanki plasti in jo potresite s sodo. Pražite in mešajte, dokler se ne zmehča in potemni. Prihranili boste kar nekaj časa. 

Koliko časa lupite česen?

Ali ga kdaj celo ne dodate, ker že lupljenje in priprava vzame toliko časa? Česen dajte na desko za rezanje in ga obrnite vodoravno. Razpolovite ga. Potem ga stisnite z rezilom noža, odstranite lupino in česen. 

Ali pa uberite drug pristop in strok česna zmečkajte z dnom kozarca. Česen dajte v zaprto posodo in močno pretresite, da se lupina in sredica ločita. 

Mehčanje masla

Ste pozabili iz hladilnika vzeti maslo in sedaj se vam ne ljubi čakati, da se zmehča? Ne segrevajte ga v mikrovalovni pečici, da ne bo pripravljena jed pretrda (npr. testo). V posodo nalijte 2 skodelici vode in segrevajte 2 minuti v mikrovalovni pečici. Medtem maslo narežite na manjše kose in ga dajte na krožnik. 

Odprite mikrovalovno pečico, z nje odstranite posodo z vodo in vanjo dajte krožnik - to storite hitro, da ohranite paro, ki jo je ustvarila voda. Maslo lahko tudi naribate ali povaljate v plastični vrečki. 

Ste pozabili ohladiti vino?

H kosilu se poda kozarec vina, in če si radi privoščite en kozarec ob obroku, ali ga postrežete gostom, mora biti ohlajeno. Kadar na to pozabite, pripravite ledeno kopel: vzemite posodo in vanjo dajte 2 kg ledu ter dve skodelici soli. Notri postavite steklenico in potem posodo napolnite z vodo. Vino bo hitro ohlajeno. 

Vir: punkufer.dnevnik.hr

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: